hamburger-icon

Kliker.info

Patrick Moon, američki ambasador u BiH : Nema prijetnji za Republiku Srpsku

Patrick Moon, američki ambasador u BiH : Nema prijetnji za Republiku Srpsku

22 Septembra
18:37 2011

Cilj SAD u BiH je da BiH vidi integrisanu u EU i NATO savez, i sve što radimo ovdje je u svrhu postizanja tog cilja, rekao je Patrik Mun, ambasador SAD u BiH.Naveo je da podržava izjavu Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, da bi branio jaku RS u funkcionalnoj BiH.

"To je apsolutno tačno. Mi smo to i predsjedniku RS Miloradu Dodiku rekli na svakom sastanku koji smo imali. Nema prijetnji za RS. Dejton je uspostavio strukturu vlasti koju u potpunosti podržavamo", rekao je Mun.Govoreći o ekonomiji i investicijama kazao je da mu američki investitori govore o birokratskim preprekama u BiH, previše nivoa vlasti, o teškoćama uspostavljanja kompanije, te visokim nametima.

NN: Vjerujete li da presuda u slučaju "Sejdić – Finci" i ostali "evropski uslovi" mogu biti riješeni do kraja ove godine?

MUN: Čini se da je vrlo moguće pitanje popisa i državne pomoći riješiti do kraja godine. Čini se da su politički lideri blizu dogovora. To je jako važno. Pitanje "Sejdić – Finci" je malo komplikovanije i zato je potrebna radna grupa koju treba da uspostavi parlament da bi se počelo raditi na tom pitanju. Za to će trebati više vremena. Do kraja godine će se morati uraditi mnogo posla da se to desi. Jako je važno da EU ne traži da za dobijanje statusa kandidata bude promijenjen Ustav, nego da se uđe u ozbiljan proces.

NN: SAD žele ustavne promjene, ali je otvoreno pitanje koliko ta reforma mora biti duboka. Da li je implementacija presude u slučaju "Sejdić – Finci" za SAD dovoljna?

MUN: Cilj SAD u BiH je da BiH vidi integrisanu u EU i NATO savez. Sve što radimo ovdje je u svrhu postizanja tog cilja. Ali ustavni amandmani su pitanje o kojem će se odlučivati kroz proces integracija u EU. Dakle, to je pitanje za EU kada bude radila sa vlastima u BiH i oni će da odluče da li je neophodno da Ustav bude reformisan. U ovom trenutku znamo da odluka u slučaju "Sejdić – Finci" mora biti sprovedena i s time se slažu svi političari. Kada sam se sastao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom prošle zime, rekao mi je da se ide u "Sejdić – Finci", a nakon toga, vidjećemo. Nije rekao ne daljim ustavnim promjenama.

NN: To Vas pitam zato što su SAD dale značajan doprinos potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Dakle, da li smatrate da je nešto neophodno dodati ili oduzeti od dejtonskog Ustava?

MUN: Mogao bih vam napraviti ogroman spisak promjena za koje mi smatramo da su neophodne! Ali ono što je važno je šta treba uraditi za dalji proces pristupanja BiH EU i NATO savezu. (kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku