hamburger-icon

Kliker.info

Parlament BiH : Ljubić se pridružio Jurišiću i Puriću, okrenuo leđa Čoviću

Parlament BiH : Ljubić se pridružio Jurišiću i Puriću, okrenuo leđa Čoviću

28 Maja
06:47 2011

Sve veće stranke u Parlamentu BiH SDP, SNSD, SDA, SBB, SDS, odnosno stranke koje imaju više od tri državna poslanika, formirale su bez problema poslaničke klubove u Predstavničkom domu.One s manje od tri poslanika, međutim, naišle su na problem, jer su morale odlučiti hoće li pristupiti nekom od klubova velikih stranaka ili će njihovi poslanici djelovati kao nezavisni, bez  klubova.Tako je poslanica Ivanićevog PDP-a Vesna Krstović-Spremo pristupila Klubu poslanika Bosićevog SDS-a, dok je poslanik DNS Petar Kunić ostao lojalan klubu SNSD-a. Zasigurno najveće iznenađenje, kako saznajemo, odluka je predsjednika HDZ-a 1990 i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bože Ljubića da pristupi Mješovitom klubu poslanika, koji, osim ove stranke, čine HSP i DNZ.

Iako se očekivalo da će zbog bliskosti s HDZ-om BiH pristupiti klubu ove stranke, Ljubić to nije učinio. Izvori iz Parlamenta ocijenili su da bi to moglo značiti pomirenje bivših koalicionih partnera. Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić jučer je za "Avaz" rekao da za njega ta koalicija nikada nije ni pukla, "ali da je još otprije popunjen formular da su ove dvije stranke jedan klub".- U biti, nas prozivaju kao hrvatsku koaliciju i HSP je nikada nije ni napustio. Hrvatska koalicija funkcionira i pokazatelj toga je i sporazum iz Livna, ali i djelovanje još nekoliko općinskih i županijskih organizacija HDZ-a 1990 na liniji je hrvatske koalicije. Nama ne smeta da radimo zajedno u klubu, ali nas to ne ograničava da iznosimo svoje osobne i stranačke stavove – rekao nam je Jurišić, bez preciznog odgovora je li ovo njegovo pomirenje s Ljubićem.Komentar Bože Ljubića, i pored više pokušaja, jučer nismo uspjeli dobiti.

HDZ BiH jedini nije dostavio spisak          Stranka HDZ BiH, kako nam je potvrđeno u Parlamentu BiH, još nije dostavila svoj spisak, tako da nije poznato ko će naredne četiri godine predsjedavati ovim klubom. SBiH, kako smo ranije pisali, odlučila je da ne pristupi niti jednom poslaničkom klubu, dok je SDP za predsjednika imenovao Sašu Magazinovića, a za njegovu zamjenicu Danijelu Martinović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku