hamburger-icon

Kliker.info

Pakleni plan : Lajčak i Dodik dogovorili referendum u Republici Srpskoj !?

Pakleni plan : Lajčak i Dodik dogovorili referendum u Republici Srpskoj !?

14 Aprila
19:40 2011

Miroslav Lajčak, visoki zvaničnik Evropske unije, iznenadio je prekjučerašnjim izjavama bh. javnost, ali, kako „San" saznaje iz svojih međunarodnih izvora, i Brisel i Vašington. Lajčak je samo konstatovao da Milorad Dodik, predsjednik RS, ide i dalje ka referendumu u Republici  Srpskoj i naglasio: U novu Vladu FBiH nisu uključene dvije glavne hrvatske stranke HDZ i HDZ 1990, a to nije dobro. Nikako nije dobro kada se iz institucija vlasti isključe partije koje imaju najveću podršku među građanima.

Hotel u Budvi       Još je ovaj izvršni direktor za istočnu Evropu i zapadni balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, dodao da „bez konstruktivnog zalaganja svih strana s ciljem formiranja vlasti na nivou BiH, koja bi pokrenula zastale reforme, ta zemlja je u opasnosti da izgubi još više vremena u odnosu na ostatak regiona".Izvori „Sana" ovo tumače kao direktno Lajčakovo kontriranje OHR-u, odnosno Valentinu Incku koji ga je naslijedio na funkciji visokog predstavnika. Doduše, on s vremena na vrijeme izjavi da je neupitan teritorijalni integritet BiH, ali uglavnom u formi fraze. Jasno je da to mora kazati s obzirom na funkciju na kojoj se nalazi.Svaka pažljivija analiza, ali i površni pogled na ono što se događa u BiH jasno će pokazati da je politička kriza u našoj zemlji počela da uzima maha u vrijeme dok je britanski diplomata Pedi Ešdaun bio na položaju visokog predstavnika, a zamajac dobila u vrijeme Lajčakovog mandata.

Slovački diplomata Miroslav Lajčak došao je u BiH u junu 2007. godine nakon što je sa kolegom i zemljakom Františekom Lipkom završio posao u Crnoj Gori koja se referendumom otcijepila od Srbije. Prije toga službovao je u Beogradu. Način na koji Dodik, što bi rekao Lajčak, ide dalje ka referendumu umnogome podsjeća na poteze koje je vukao bivši crnogorski predsjednik i premijer Milo Đukanović, a izvjesno je da slovački dvojac zna sve tajne.Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane svojevremeno je objavio da su Dodik i Lajčak dogovorili da slovački diplomata stvari ambijent za referendum o otcjepljenju RS od BiH. Bilo je to u vrijeme kada se znalo da će Lajčak biti visoki predstavnik u BiH. Slovačka nakon toga za svog ambasadora u BiH šalje Františeka Lipku.Lipka je od prošle godine ambasador Slovačke u Crnoj Gori. Zanimljivo je da su braća Zoran i Dragan Bećirović iz Podgorice, bliski prijatelji i saradnici Mile Đukanovića, jednom svom hotelu na moru dali ime „Lipka" , baš u čast slovačkog diplomate. U Crnoj Gori su dobro poznate njihove veze sa Lajčakom i Lipkom. Dragan Bećirović je prije nekoliko dana ubijen u mafijaškom obračunu u Budvi.

Mutne veze i poslovi                       – U Podgorici imate Františeka Lipku, a Miroslava Lajčaka u kabinetu Ketrin Ešton što nije dobro zbog njegovih veza sa političko – kriminalnim miljeom na Balkanu… Ta sprega kriminala i politike na Balkanu povezana je sa kriminalnim strukturama unutar Evropske unije – stoji u jednoj analizi Intituta iz Ljubljane. Podvlači se da je Lajčak privatni i poslovno vezan za BiH i određene strukture zbog ostvarivanja lične koristi da ga je u Brisel doveo i nagradio visokom funkcijom Havijer Solana, bivši visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost. Šta god to značilo, znakovito je.

Poznate su i čvrste veze koje Lajčak ima sa Borisom Tadićem,predsjednikom i Vukom Jeremićem, ministrom vanjskih poslova Srbije. Također je poznato da ovaj srbijanski dvojac vodi dvostruku politiku prema BiH – za stolom priznaju suverenitet i integritet BiH, a ispod stola preko Dodika potpuno destabilizuju situaciju u našoj zemlji. Svemu ovome treba dodati da Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova na čemu su Lajčaku kao bivšem šefu diplomatije Slovačke beskrajno zahvalni i Tadić i Jeremić, ali i Dodik koji stalno poručuje da BiH nikada neće priznati državu Kosovo. Inače, Jeremić i Lajčak često se viđaju daleko od očiju javnosti, kroje i prekrajaju i dok su na ručkovima ili večerama sa suprugama Natašom i Jarmilom. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku