hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown upozorava: Bosna i Hercegovina se suočava s mogućim raspadom

Paddy Ashdown upozorava: Bosna i Hercegovina se suočava s mogućim raspadom

12 Aprila
04:01 2011

 Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) upozorio je da se situacija u BiH dodatno pogoršava. U autorskom tekstu objavljenom u današnjem izdanju jednog od vodećih britanskih dnevnih listove "The Times" on povlači paralele između aktivnosti koje provodi NATO u Libiji i situacije u BiH.

Odsustvo kazni

Ashdown kaže da Zapad sada prati "maksimalnu aktivnost kako bi se spriječilo da Libija postane nova Bosna", dok se istovremeno ne reagira na rastuće pogoršanje situacije u BiH. – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, entiteta kojim dominiraju bosanski Srbi, i dalje nekažnjeno koristiti svaku priliku da potkopa bosanske državne institucije i priprema se za otcjepljenje, kada dođe trenutak za to. On sada govori o referendumu kojim bi se odvojio od BiH, dobro znajući da su i referendumi doveli do ratnog požara na Balkanu.

Dodik nije nacionalista – on je oportunista koji koristi nacionalizam u političke svrhe. Ali, takav je bio i Slobodan Milošević – napisao je Ashdown.On je dalje upozorio da su i posljedice iste kao devedesetih – rastuća nacionalistička retorika, akcije Banje Luke i reakcije Sarajeva, ponovne sve glasnije priče o trećem entitetu.- Predvođeni predsjednikom Dodikom, bosanski Srbi pokrenuli su sveobuhvatnu akciju poricanja genocida u Srebrenici. Gradnja pravoslavne crkve u neposrednoj blizini groblja u kojem se sahranjuju žrtve genocida, klasični je akt provokacije! Crkva se gradi bez ikakvih dozvola, ali nema ni akcije Dodikovih vlasti koja bi trebala osigurati poštivanje zakona. Sada Dodik poziva Srbe u državnoj vlasti da se presele iz glavnog grada Sarajeva u obližnju RS. Nema sumnje da on to radi kako bi ih imao na jednom mjestu kada dođe moment secesije. To neodoljivo podsjeća na egzodus sarajevskih Srba 1992. godine, neposredno pred napad koji je na glavni grad BiH tada pokrenuo Radovan Karadžić.

Zvona za uzbunu

I tako malo-pomalo, dok Brisel spava, Vašington ne pazi, zauzet drugim problemima, kancelarije u Evropi zaokupljene su vlastitim problemima i odlučno gledaju u suprotnom smjeru, Bosna klizi sve dublje i dublje u disfunkcionalnost, a možda i nešto mnogo gore – upozorava Ashdown.On naglašava i da takva politika mora prestati, Brisel i Vašington moraju zajedno raditi u čvrstom savezništvu, kako se BiH ne bi raspala. – Oni trebaju uraditi sve što je potrebno da se to ne desi, ali i da se stvori potpuno funkcionalna država, sposobna da se priključi EU i prevlada prepreke koje joj postavljaju oni koji se protive takvom pravcu – navedeno je u Ashdownovom članku za "The Times". Nekadašnji visoki predstavnik ističe da sumnja u mogućnost mirnog raspada BiH. – Ko god vjeruje u takvo nešto, u velikoj je zabludi. To je područje puno ratnih veterana koji su i dalje kadri uzeti oružje u ruke. Ja, jednostavno, ne mogu zamisliti da će Bošnjaci dopustiti sebi da budu uvučeni u zamku locirani u džepu u centralnoj Bosni, izolirani, ponovo izdati od Evrope i sa svih strana ponovo okruženi neprijateljima. Oni to nisu dopustili, niti su na to pristali prije 20 godina, kada su bili u mnogo gorem položaju nego sada – napisao je, između ostalog, Ashdown.

Uspjeh prvih 10 godina

– Da tragedija bude cjelovitija, za prvih deset godina nakon rata u Bosni zabilježeno je više napretka ka održivom miru nego u bilo kojoj drugoj državi nakon sukoba u novijoj historiji. Onda je međunarodna zajednica naivno povjerovala da je posao u BiH pri kraju te da se stvari u Iraku i Afganistanu trebaju završiti. I tamo je fokusirala svu svoju pažnju. U Briselu i mnogim evropskim prijestonicama mnogi su postali uvjereni da je nedjelovanje najbolja politika. To čak i u slučaju kada dokazi jasno ističu da se u BiH ne ide naprijed, da stvari idu u suprotnom, opasnom i vrlo pogrešnom pravcu. Takva situacija nastala je zahvaljujući politici i aktivnostima Dodika, mada on nije isključivi krivac, koji je s progresa stvari okrenuo ka nacionalizmu i raspadu – navedeno je u tekstu.

Brojne poruke islamskom svijetu

Ashdown naglašava da neuspjeh Zapada u BiH šalje brojne poruke – islamskom svijetu, samim Libijcima, pa i  Evropljanima. – Mi sada pokušavamo srediti stanje u Libiji, a nikako nam ne polazi za rukom da riješimo probleme u vlastitom dvorištu – napisao je Ashdown. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku