hamburger-icon

Kliker.info

Otvoren Zemaljski muzej BiH : Nakon pune tri godine sa ulaznih vrata skinute daske s natpisom “Zatvoreno” !

Otvoren Zemaljski muzej BiH : Nakon pune tri godine sa ulaznih vrata skinute daske s natpisom “Zatvoreno” !

15 Septembra
15:07 2015

muzej22Nakon tri godine, u Sarajevu je otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.Simbolično su ga otvorili školarci, koji su sa ulaznih vrata skinuli daske s natpisom “Zatvoreno”, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i ambasadoricom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Svečanom otvorenju ove važne kulturne institucije, koja čuva veliko nacionalno bogatstvo, prisustvovali su predstavnici državne, entitetske i kantonalnih vlasti, diplomatskog kora, kulturnog života i civilnog društva, akademske zajednice i brojni građani.Zemaljski muzej u utorak će biti otvoren za posjetitelj od 16:00 do 19:00 sati, a ulaz je besplatan.

3D video projekcija

U 20:30 sati bit će upriličen 3D video mapping projekcija.Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine.

Također, ovim događajem pravi se simbolična retrospektiva akcije “Ja sam Muzej”.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Memorandum je potpisalo 35 predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, od općinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog – Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine te Kinoteka Bosne i Hercegovine.

Dug 1,5 miliona eura

Pitanje finansiranja svih spomenutih institucija nije bilo zakonski regulirano, iako sve imaju pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike Bosne i Hercegovine.Većina ih je prije 1992. godine imala status institucija od republičkog značaja.

Od sedam institucija obuhvaćenih Memorandumom, u najtežoj situaciji je Zemaljski muzej, koji je od 4. oktobra 2012. godine pa sve do danas bio zatvoren.Trenutni dug ove institucije iznosi blizu tri miliona konvertibilnih maraka (1,5 miliona eura), a za normalno funkcioniranje najstarije kulturne i naučne ustanove u Bosni i Hercegovini potrebno je 1,4 miliona KM (700.000 eura) godišnje.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku