hamburger-icon

Kliker.info

Otvoren konkurs za nasljednika : Theresa May odstupila sa čela Konzervativne partije

Otvoren konkurs za nasljednika : Theresa May odstupila sa čela Konzervativne partije

07 Juna
16:33 2019

Britanska premijerka Theresa May u petak je odstupila sa čela vladajućih konzervativaca, zvanično otvarajući utrku za svog nasljednika, koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema sporazumu o Brexitu.

May je prošlog mjeseca objavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje britanskog Parlamenta za svoj sporazum s Evropskom unijom o napuštanju bloka, što je produbilo političku krizu u podijeljenoj zemlji, koja traje od referenduma o Brexitu 2016. godine, prenosi Fena.

Nastavlja s dužnostima

Ona će nastaviti sa svojim premijerskim dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika, u neizvjesnoj utrci punoj suprotstavljenih kandidata.

“Preostalo vrijeme mandata ona će raditi na pitanjima iz domena unutrašnje politike, koja su u srcu njene političke agende”, izjavila je njena glasnogovornica novinarima.

May, nekada nevoljni pristalica britanskog članstva u EU, pojavila se u srcu političkih dešavanja nakon referenduma iz 2016. godine s neispunjenim obećanjima da će izvesti Veliku Britaniju iz bloka i da će prevazići podjele u zemlji, prenosi Reuters.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *