hamburger-icon

Kliker.info

Otkazan sastanak kolegija domova PS BiH sa iranskim šefom diplomatije

Otkazan sastanak kolegija domova PS BiH sa iranskim šefom diplomatije

06 Decembra
15:48 2022

Otkazan je sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je bio zakazan za danas u 16.00 sati.

Večernji list je ranije danas objavio da se niko iz reda hrvatskog naroda neće odazvati pozivu na sastanak sa iranskim šefom diplomatije koji je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Europska unija treba odlučiti o kandidacijskome statusu BiH”, rekao je dužnosnik za Večernji list.

Abdollahian je danas imao sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH koja ga je nazvala “dragim gostom i prijateljem”. Kako je rekla Turković, o prijateljskoj državi sa kojima gajimo odnose već 30 godina, tačnije 25. januara naredne godine navršit će se tačno tri decenije od sklapanja prijateljskih odnosa Irana i BiH.

“Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati”, izjavio je u utorak u Sarajevu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH.

Posjet iranskog šefa diplomacije BiH dolazi u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 prosvjednika ali i teškim kršenjima ljudskih prava.

Odlazeća ministrica Turković nedavno je prigodom glasovanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan. Takav su potez osudili iz SAD-a i EU-a.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku