hamburger-icon

Kliker.info

Osumnjičeni za napad na Vučića na slobodi: Pitali su nas šta smo vidjeli u Srebrenici

Osumnjičeni za napad na Vučića na slobodi: Pitali su nas šta smo vidjeli u Srebrenici

21 Jula
19:23 2015

merdica4Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja koje je SIPA jutros uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na srbijanskog premijera Aleksanda Vučića 11. jula u Srebrenici pušteni su na slobodu, javlja novinska agencija Patria.Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za Patriju potvrdio da je nakon petosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH pušten na slobodu.

– Ne znam šta će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici – rekao je Merdić.

SIPA je jutros u Jelahu kod Tešnja uhapsila Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića koji su prema navodima MUP-a RS učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Srbijanski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, ranije su Merdića označili kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu sa radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Merdić je prošle sedmice u intervjuu za agenciju Patria demantirao bilo kakvu povezanost sa incidentom u Potočarima. Priznao je da se u vrijeme napada na Vučića nalazio nekoliko metara od premijera, ali da se na fotografijama koje su mediji objavili može vidjeti kako nije učesnik izgreda, već sve vrijeme incident snima kamerom.

MUP RS je u petak 17. jula na svojoj web stranici objavio fotografije osoba iz Potočara koje su navodno sumnjive i koje su učestvovale u napadu. Na jednoj od njih je i Merdić sa svojim kolegama iz Tešnja. Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je da je 20 osoba učestvovalo u napadu, te nakon ovog današnjeg hapšenja za očekivati je još akcija na području FBiH. Istragu o incidentu u Potočarima vodi Tužilaštvo BiH.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku