hamburger-icon

Kliker.info

Osumnjičen za zloupotrebu položaja : U predmetu korupcije lišen slobode državni ministar Miloš Lučić

Osumnjičen za zloupotrebu položaja : U predmetu korupcije lišen slobode državni ministar Miloš Lučić

06 Decembra
14:03 2022

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Miloša Lučić (1986. godište), aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uporedo s lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zlouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom, ističu iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti.

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku