hamburger-icon

Kliker.info

Osumnjičen za ratne zločine : Sjedinjene Američke Države izručile Tužilaštvu BiH Almaza Nezirovića

Osumnjičen za ratne zločine : Sjedinjene Američke Države izručile Tužilaštvu BiH Almaza Nezirovića

02 Jula
20:11 2015

almaz-nezirovic5Sjedinjene Američke Države izručile su danas Tužilaštvu BiH Almaza Nezirovića (56) koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Dervente.Nezirović će biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, a potom će Sudu BiH podnijeti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Nezirovića zbog sumnje da je, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od aprila do jula 1992. godine, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Nezirević je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a lično učestvovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških fizičkih povreda, velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.On se tereti da je počinio ratni zločin nad najmanje 30 srpskih civila, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi, odnosno osumnjičen je da je postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju sa pravosudnim i policijskim organima SAD s ciljem lociranja i izručenja Nezirovića u BiH.Tužilaštvo BiH je saopštilo da preduzima intenzivne aktivnosti na otkrivanju, lociranju i izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju širom svijeta, radi njihovog privođenja pravdi, procesuiranju i kažnjavanju za počinjene ratne zločine.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku