hamburger-icon

Kliker.info

Osnovni sud u Prištini : Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora

Osnovni sud u Prištini : Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora

Februar 01
15:50 2018

Naser Keljmendi je danas proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja narkotika te je osuđen na šest godina zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini.

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Keljmendija krivim po 8. tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, bijeli heroin, sa osobom K2.

Keljmendi je oslobođen optužnice za organizovani kriminal, po ostalim tačkama optužnice, a oslobođen je i tačke optužnice za organizovanje ubistva Ramiza Delalića ili lišavanja života Ramiza Delalića, koje je navodno počinjeno 2007. u Sarajevu.

Nije dokazano da je Keljmendi povezan niti da je izvršio krivične radnje, javlja Anadolija.

Vrijeme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je od 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i “organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine”.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identifikovao u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

Tužilaštvo je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizovane grupe. Keljmendi se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

A ko je Naser Keljmendi?

Od policijskih agencija označen je kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom. “Nisam kriv”, 2015. rekao je Keljmendi pred Osnovnim sudom u Prištini.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji. Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. No, zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada se provodi i akcija “Lutka”, tada bez glavne mete. Naser Keljmendi pobjegao je Crnu Goru. Uhapšen je u Prištini 2013. Tako je ostao nedostupan policijskim i pravosudnim bh. institucijama.

Keljmendi je u BiH izbjegao hapšenje. Postajali su policijski navodi da je kamatario sa 20 miliona maraka po mjesečnoj stopi od 10 odsto, te pod sumnjivim okolnostima stekao kapital za hotel Casa Grande, nekoliko kuća i stanova, fabriku sladoleda i skupocjene automobile. Sa svojim je sinovima imao i 13 krivičnih prijava i dozvolu za nošenje oružja.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *