hamburger-icon

Kliker.info

Osnivač WikiLeaksa u okruženju : Britanija prijeti upadom u ambasadu Ekvadora

Osnivač WikiLeaksa u okruženju : Britanija prijeti upadom u ambasadu Ekvadora

16 Avgusta
05:22 2012

Britanija je poručila ekvadorskim vlastima u srijedu da će njeni zvaničnici ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsiti Juliana Assangea  ukoliko se on ne preda, izjavio je ministar spoljnih poslova ove južnoameričke zemlje Ricarado Patino.U međuvremenu tokom noći je veliki broj policajaca opkolio ambasadu  gdEkvadora gdje se već 56 dana nalazi osnivača WikiLeaksa.  Na konferenciji za novinare Patino je rekao da će Ekvador objaviti svoju odluku o Asaangeovom  zahtjevu za politički azil  danas  u podne po evropskom vremenu. Patino je takođe otkrio detalje pisma koje je dobio preko britanske ambasade u Quitu , prestonici Ekvadora,  u kojem britanske vlasti prijete da će upasti u ambasadu ukoliko se Assange ne preda.  U pismu se navodi: “Vi morate biti svjesni da postoje pravne osnove u Velikoj Britaniji koje nam dozvoljavaju da preduzmemo korake kako bi uhapsili gospodina Assangea na njegovom sadašnjem prebivalištu u ambasadi”.  

Takođe se dodaje: Moramo ponoviti da smatramo da je dalja upotreba diplomatskih objekata na taj način neodrživa i nije u skladu sa Bečkom konvencijom i može da ima ozbiljne implikacije na naše diplomatske odnose”. Patino je rekao da Ekvador najoštrije osuđuje javne prijetnje britanskih vlasti. On kaže da je takav stav“neprimjeren za zemlju koja se predstavlja kao pravno uređena, demokratska i civilizovana “.  “Ukoliko se ova najava sprovede u dijelo, biće označena od strane Ekvadora kao neprihvatljiv i neprijateljski akt protiv naše suverenosti i primoraće nas na odgovor”, rekao je Patino. “Mi nismo britanska kolonija”, dodao je on. Portparol ekvadorske vlade je izjavio da je “duboko šokiran” načinom na koji britanska vlada prijeti kršenjem suverenosti ekvadorske ambasade i prijetnjama da će možda silom ući u taj objekat. “Ovo je jasno kršenje međunarodnih zakona i protokola uspostavljenih Bečkom konvencijom. Tokom proteklih 56 dana gospodin Julian Assange je bio u ambasadi, ekvadorska vlada se ponašala časno u svim pokušajima da se pronađe riješenje situacije”. “Umjesto što prijeti nasiljem, britanska vlada bi trebala da upotrebi energiju da se nađe mirno rješenje ove situacije čemu se nadamo”.

Profesor Donald Rotvel sa Australijskog nacionalnog pravnog univerziteta, smatra da stav britanskih vlasti pokazuje koliko su ozbiljne po pitanju Assangeovog izruženja Švedskoj.“Ekvadorska ambasada uživa zaštitu po Članu 22 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. koja isključuje mogućnost da vlasti Velike Britanije uđu u ambasadu bez odobrenja”. “Ukoliko Velika Britanija opozove diplomatsku zaštitu i uđe u ambasadu kako bi uhapsila Assangea, Ekvador bi to mogao da protumači kao značajno kršenje međunarodnog prava i može tražiti pravdu pred međunarodnim sudom”.  Assange, australijski državljanin je istrošio sve pravne opcije u Velikoj Britaniji u borbi protiv izručenja Švedskoj zbog navodnih seksualnih zločina, pošto je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu na odluku o ekstradiciji. Ostaje nepoznato kako će Assange napustiti Britaniju čak i u slučaju da mu bude odobren azil. On se suočava sa hapšenjem istog momenta kada bude napustio ambasadu zbog kršenja obaveza uslovne slobode.   Osnivač WikiLeaksa strahuje da će ga Stokholm predati Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, pošto je na svom websiteu objavio više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša. (Kliker.info-e-Novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku