hamburger-icon

Kliker.info

“Osmorka” i HDZ potpisali koalicioni sporazum : “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za perid 2022 – 2026. godine”

“Osmorka” i HDZ potpisali koalicioni sporazum : “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za perid 2022 – 2026. godine”

29 Novembra
13:53 2022

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak je potpisan koalicioni sporazum između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i stranaka okupljenih oko takozvane “osmorke”, kojim se otvorio put uspostavi nove vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH ali i na državnom nivou.

Riječ je o dokumentu pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za perid 2022 – 2026. godine”, koji je u ime koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH potpisao Dragan Čović, a u ime “osmorke” predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) Nermin Nikšić.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Zvanični razgovor stranaka trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka) koje su predstavljale svih osam stranaka koje ulaze u koaliciju sa HDZ-om bio je 8. novembra u Mostaru.

Radne grupe “osmorke” i HDZ-a su nakon oktobarskih izbora radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju u FBiH, bez Stranke demokratske akcije (SDA), koja ide u opoziciju. Ova koalicija bi se trebala prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku