hamburger-icon

Kliker.info

‘Osmorka’, HDZ BiH i SNSD potpisali ‘historijski’ sporazum

‘Osmorka’, HDZ BiH i SNSD potpisali ‘historijski’ sporazum

15 Decembra
20:30 2022

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu preddstavnici nekoliko stranaka i koalicijskih partnera.Sporazum je ranije najavljen kao “historijski” i trebao bi promijeniti političku klimu u zemlji.

Dva i po mjeseca nakon općih izbora 2. oktobra potpise na dokument pod naslovom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-26” stavili su Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik, a uz tri stranke novu vlast činit će i njihovi koalicioni partneri.

Kako su pojasnili nakon potpisivanja, koalicijski sporazum u predstojećem će razdoblju biti dodatno razrađen kroz konkretni program, koji bi trebao biti temelj budućeg djelovanja vlasti na državnom nivou.

Dodik: Imamo razlike oko NATO-a

Čović je kazao kako je uvjeren da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti uspostavljeno ubrzo, vjerovatno do kraja godine, a naredne sedmice očekuje imenovanje mandatara te odmah potom i ministara.

“Istom ćemo dinamikom raditi na svim drugim pitanjima”, rekao je Čović, koji je siguran u snagu nove parlamentarne većine na državnom nivou.

Dodik je kazao kako je sve to rezultat “ozbiljnog napora partnera”, koji žele, unatoč razlikama, što prije uspostaviti efikasnu vlast.

Pri tome svi su pokazali fleksibilnost, nužnu da se postigne dogovor i da se radi na temelju sporazuma koji je potpisan u četvrtak i koji znači jasnu podršku evropskom putu, ali ne i članstvu u NATO-u, dodao je.

“Imamo razlike oko NATO-a, i to je jasno”, potvrdio je Dodik, koji se godinama odlučno protivi približavanju Bosne i Hercegovinbe punopravnom članstvu u Alijansi.

Nikšić je kazao kako su se novi koalicijski partneri fokusirali na ono oko čega se mogu dogovoriti, a razlike su odlučili ostaviti po strani, pri čemu svi misle kako je najvažnije rješavati socijalne i ekonomske probleme.

“Niko nije postavio bilo kakav uvjet za ovaj dogovor”, ustvrdio je čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

Politička blokada u Federaciji BiH

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine protekle je četiri godine bio u teškoj političkoj blokadi, a vlada u četverogodišnjem tehničkom mandatu, zbog neslaganja dugogodišnjih koalicionih partnera HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) oko više pitanja, među njima i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ta se kriza prenijela i na državni nivo, gdje su dvije stranke, također dio vladajuće koalicije, blokirale važne reforme koje bi zemlju pokrenule na putu kao članstvu u Evropsku uniju.

HDZ BiH i blok stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine (“Osmorka”) postigli su ranije dokument o programskoj saradnji, bez SDA, premda je pojedinačno osvojila najveći broj mandata.

Sporazum se prenio i na državni nivo sa SNSD-om.

U nastavku možete pročitati kompletan sporazum koji su potpisali Dodik, Čović i Nikšić.

Uvažavajući strukturu i ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine (BiH) predviđene Opštim okvirnim sporazumom za mir (Dejtonskim sporazumom) i Ustavom BiH kao Aneksom IV tog sporazuma, poštujući ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, kantona, gradova i opština,

Iskazujući važnost i izražavajući opredijeljenost za što brže uspostavljanje funkcionalne i efikasne strukture vlasti na nivou BiH, kao zajedničkog interesa tri konstitutivna naroda i građana BiH, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH,

Polazeći od principa ustavnosti, zakonitosti, transparentnosti i uzajamnog uvažavanja kao načina zajedničkog djelovanja,

Fokusirajući se na politiku koja nudi primjerene odgovore na probleme i potrebe konstitutivnih naroda i svih ostalih građana,

Spremni da zajednički radimo na relaksaciji međunacionalnih i međuentitetskih odnosa, s ciljem stvaranja političkog i društvenog ambijenta tolerancije i saradnje,

Opredijeljeni za suzbijanje govora mržnje u javnom prostoru,

Iskazujući nužnost stvaranja konstruktivnog ambijenta saradnje u namjeri unapređenja društveno-političkog i socio-ekonomskog ambijenta, uz podsticanje i podizanje nivoa domaćih i stranih investicija u BiH,

Podržavajući ustavnu obavezu ostvarivanja pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana BiH,

Opredjeljujući se za jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti u skladu s evropskim pravnim standardima,

Izražavajući zajedničko opredjeljenje za što brže pristupanje i punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao i nastavak saradnje na regionalnom planu i sa multilateralnim organizacijama u oblasti bezbjednosti.

Mi, dole potpisani predsjednici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, usvajamo sljedeće:

SMJERNICE, NAČELA I CILjEVE U IZVRŠNOJ I ZAKONODAVNOJ VLASTI NA NIVOU BiH ZA PERIOD 2022. – 2026. GODINE

1. EVROPSKE INTEGRACIJE

a) Potpisnici ovog sporazuma izražavaju opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji, te će u tom cilju preduzimati zakonodavne, reformske i druge potrebne aktivnosti u cilju ispunjavanja uslova za pridruživanje, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite.

b) Potpisnici ovog sporazuma će aktivno raditi na kapacitiranju nadležnih institucija Bosne i Hercegovine za značajniji pristup fondovima EU i drugim međunarodnim fondovima.

c) Tokom realizacije ovih aktivnosti potpisnici će usko sarađivati s Evropskom unijom kao i međusobno, u dobroj vjeri, tražiti i težiti kompromisima u prevazilaženju svih spornih političkih pitanja.

2. BRZO USVAJANjE BUDžETA
a) Odmah po uspostavljanju Savjeta ministara pristupiće se svim potrebnim radnjama kako bi se što prije usvojio Budžet za 2023. godinu.

b) Princip brzog usvajanja Budžeta biće opšti princip funkcionisanja vlasti u periodu obuhvaćenim ovim sporazumom.

c) Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su za adekvatno finansiranje i kapacitiranje institucija BiH.

3. MJERE I AKTIVNOSTI ZA EKONOMSKI RAST I RAZVOJ, TE USPOSTAVLjANjE MEHANIZMA ZA BRZU PROHODNOST I ODOBRENjE INVESTICIONIH PROJEKATA
a) Partneri iz ovog sporazuma obavezuju se na kreiranje novog programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine, te su opredjeljeni za brzu prohodnost i odobravanje investicionih projekata na svim nivoima vlasti, a za koje je u skladu s ustavnim nadležnostima potrebna ratifikacija, odobrenje ili neka druga vrsta aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem brzog uklanjanja svih administrativnih barijera za realizaciju takvih projekata. U cilju podizanja nivoa investicija u Bosni i Hercegovini, izbjegavaće se politizacija pitanja investicijskih projekata.

b) Potpisnici ovog sporazuma su saglasni za provođenje ekonomskih mjera, s ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške privredi.

d) Stranke iz ovog sporazuma obavezuju se na transparentno informisanje o investicijama.

e) Potpisnici ovog sporazuma ohrabruju i daju snažnu podršku zajedničkim investicionim projektima Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i kantona.

g) Potpisnici su opredjeljeni za zaštitu domaćih proizvođača i izvoznika kroz efikasan rad nadležnih institucija, uključujući olakšanje graničnih procedura i infrastrukturno kapacitiranje.

h) Potpisnici podržavaju napore institucija da diplome stečene na akreditovanim univerzitetima u BiH i dalje budu ravnopravne na EU akademskom nivou, te na EU tržištu rada.

4. IZBORNO ZAKONODAVSTVO I DEMOKRATIZACIJA IZBORNOG PROCESA

Potpisnici ovog sporazuma opredjeljeni su za:

a) hitno provesti, a najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda).

b) Uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa.

5. REFORMA PRAVOSUĐA
Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći se ustavnim nadležnostima BiH, entiteta i kantona, preporukama Evropske komisije, evropskim standardima, dosadašnjim iskustvima i dobrim evropskim praksama, čvrsto opredijeljeni za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

6. REFORMA BEZBJEDNOSNO- OBAVJEŠTAJNOG SISTEMA
Potpisnici ovog sporazuma opredjeljeni su izvršiti reformu bezbjednosno-obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cjelosti onemogućila zloupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku