hamburger-icon

Kliker.info

Oslobođenje : Sušić najbliži stolici selektora fudbalske reprezentacije BiH

Oslobođenje : Sušić najbliži stolici selektora fudbalske reprezentacije BiH

24 Decembra
18:38 2009
foto: top.ba

 

– Prema onome što smo mi mogli zaključiti iz razgovora sa pojedinim članovima Izvršnog odbora (IO) i Predsjedništva najbliži selektorskoj stolici je Safet Sušić, a njegovi konkurenti su Sergej Barbarez i Blaž Slišković, a nije isključeno da BiH vode Sušić kao selektor, te Barbarez kao prvi asistent. Iako se proteklih dana pominjalo, u zavisnosti koga od članova Predsjedništva pitate ili koje novine čitate, između sedam ido 10 kandidata za selektora nogometne reprezentacije BiH, saznajemo da su u ozbiljnoj konkurenciji tek trojica – Safet Sušić, Sergej Barbarez i Blaž Slišković. Shvatili smo ovo iz razgovora sa pojedinim članovima Predsjedništva N/FSBiH, te članovima Izvršnog odbora, koji će svoj glas za njima najboljeg kandidata dati 29. decembra.

Kako sada stvari stoje, ukoliko većina bude za Safeta Sušića, s kojim su već obavljeni razgovori, taj prijedlog će podržati i članovi IO iz reda hrvatskog naroda, te bošnjačkog, a s obzirom na to da je Sušić prijedlog Bogdana Čeke, koji predstavlja FSRS, čini nam se da je odluka već donesena. Od Sušića smo saznali da su ga telefonskim putem kontaktirali predsjednik N/FSBiH Sulejman Čolaković, zatim član Predsjedništva Iljo Dominković, te članovi IO Muhidin Raščić i Josip Bevanda. "Razgovarao sam sa pomenutim ljudima i predsjedniku Čolakoviću sam rekao da sam spreman doći. Na ljudima iz N/FSBiH je sada da odluče. Nije tajna da smo razgovarali, niti je to predsjednik želio da bude tajna, ali ostalo je na tome. Sad čekam povratnu informaciju", kaže nam Sušić, koji svoj dolazak u Sarajevo najavljuje za početak januara. Bogdan Čeko, koji ne krije da je Sušić njegov prijedlog još i prije nego će za selektora biti izabran Miroslav Blažević, kazao nam je kako stranac na klupi naše selekcije definitivno otpada, čime su iz utrke eliminisani Ljupko Petrović i Igro Štimac, koji vjerovatno nije ni bio ozbiljan kandidat, dok nam je Muhidin Raščić otvoreno priznao kako će on glasati za Sušića.

"Pričao sam sa njim i on je pristao. Njemu su nebitne finansije", kaže nam Raščić, koji je Sušića nazvao samoinicijativno. "Jesam. Niko mi nije rekao, ali zar mi treba to neko reći. Uostalom, kasnije su ga zvali i Dominković i Čolaković", objašnjava Raščić, koji smatra da Sergej Barbarez nema velike šanse da bude sleketor, prvenstveno zbog FSRS, čiji članovi su na sjednici IO rekli da prvi čovjek reprezentacije ne može biti neko ko je igrao na Koševu za spas bh. fudbala – misleći na Sergeja Barbareza. Istina, taj stav je omekšan, ali… "Da nije bilo priče oko toga i ja bih predložio Barbareza, ali pred 13 ljudi članovi IO iz FSRS su rekli šta misle o tome. Drugo je šta oni sada o tome pričaju", kaže Raščić i dodaje kako su za njega samo dvojica kandidata u opticaju – Sušić i Barbarez, a nije isključeno da obojica budu u stručnom štabu. Blaža Sliškovića, koji je sa bh. reprezentacijom u nemogućim uslovima za rad, napravio veliki uspjeh dolaskom na korak od EP i SP, predložio je Josip Bevanda, jer… "Smiješno bi bilo da nema nekoliko prijedloga i na kraju krajeva, zašto ne Slišković. Baka je postigao bolji rezultat nego Blažević, jer mu je za odlazak na EP trebao samo jedan gol. Slišković je prvi doveo Srbe u reprezentaciju i pokušavao da napravi multietičnu BiH i zašto on ne bi mogao ućio u uži krug", kaže Bevanda, koji nema ništa protiv izbora Safeta Sušića na mjesto selektora.

"Pa Sušić je najbolji igrač BiH svih vremena i ko ne bi volio da je on selektor. Moje mišljenje nije zacementirano. Istina, naša ideja je da podržimo Sliškovića, ali reprezentaciji je potrebna stručnost, ne nacionalnost i mi moramo imati odgovornost da izaberemo najbolje ljude. Ako 11 članova IO podrže Sušića, pa naravno da ću ga i ja podržati", dodaje Bevanda, koji je uvjeren kako su prijedloge za novog selektora trebali dati legende bh. fudbala poput Ivice Osima, Miše Smajlovića, Fuada Muzurovića, Josipa Katalinskog i ostalih.."Nisam za to da selektor bude stranac, a ako Sušić zaista želi biti selektor, trebali bismo biti sretni zbog toga", smatra Bevanda, koji je u međuvremenu i sam razgovarao sa Safetom Sušićem. Ukoliko se situacija bude odvijala prema najavljenom onda su šanse da Safet Sušić preuzme bh. selekciju gotovo pa sigurne, tako da nije isključeno da ćemo već 29. decembra dobiti ime Ćirinog nasljednika, koji se trenutno zabavlja sa kineskim novinarima i govorim im "Ti si moj sin", dok ga oni blijedo gledaju.  (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku