hamburger-icon

Kliker.info

Optužnica protiv Milorada Obradovića: Učestvovao u strijeljanju 120 Bošnjaka u Prijedoru

Optužnica protiv Milorada Obradovića: Učestvovao u strijeljanju 120 Bošnjaka u Prijedoru

05 Jula
10:07 2018

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milorada Obradović zvanog „Stiven“, rođenog 1967. godine u Prijedoru, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Optuženi se tereti da je u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, te da je osobno učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je direktno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za kazneno djelo –Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz SR Njemačke.

Za navedenog optuženog, predloženo je produljenje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje (čl.132. točke a) i b) ZKP BiH).

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina, vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr., te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku