hamburger-icon

Kliker.info

Optužebi terorista Jašarević: Meta su mi bili američki specijalci

Optužebi terorista Jašarević: Meta su mi bili američki specijalci

23 Avgusta
16:21 2012

Vehabija Mevlid Jašarević, optužen za teroristički napad na američku ambasadu u oktobru 2010. godine, izjavio je danas tokom suđenja da su mu glavna meta bili američki specijalci koje je očekivao da izađu iz zgrade."Cilj mi je bio da iz Ambasade izađu američki specijalci koji ubijaju po Iraku, nisam želio da naudim građanima Sarajeva", rekao je Jašarević.On je opisao kako je, dok je iz automatske puške pucao po zidu Ambasade, umjesto očekivanih američkih specijalaca naišla žena, kojoj je doviknuo: "Bježi, tetka!"Mirsad Velić, policajac kojeg je tokom terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2010. godine ranio Jašarević, izjavio je danas u Sudu BiH da mu je Jašarević promijenio život, te da je kobnog dana kada je ranjen mislio da neće preživjeti.Velić je tokom svjedočenja detaljno prepričao šta se događalo 28. oktobra 2010. godine oko 15.30 na raskrsnici 6. transverzale i Ulice Zmaja od Bosne, ispred Tehničke škole u Sarajevu, a u neposrednoj blizini američke ambasade, koja je bila meta napada optuženog Jašarevića."Molio sam ga da ne puca. Ali on je i dalje ispaljivao rafale u pravcu Ambasade i pucao je u pravcu mene i mog kolege Muje Odobašića.

Vikao je ‘Allahu ekber’, ‘smrt Americi’, ‘Amerika je neprijatelj’. Imao sam službeno oružje – pištolj, ali nisam smio pucati, jer sam se bojao da ne pogodim nekog od ljudi koji su se skrivali", izjavio je Velić.Jašarević je zatim upitao Velića kako mu je to on promijenio život, a ne Amerikanci koji ubijaju muslimane u svijetu.Tokom jučerašnjeg suđenja saslušana su još dva svjedoka Tužilaštva BiH, Miralem Muslić, policajac koji je na dan terorističkog napada bio u civilu i pomogao ranjenom Veliću, te Dalibor Čato, također policajac koji je prilikom Jašarevićevog napada na Ambasadu radio na obezbjeđenju zgrade.Čato je prepričao u sudnici na koji način je od Mevlidovih metaka spasio ženu sa četvorogodišnjim djetetom, koja je ležala nasred ulice i molila da joj spase dijete.Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila ove godine optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koje terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.Osim optužbe za terorizam, optužene terete da su postali pripadnici terorističke grupe koja je organizovana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.Nastavak suđenja planiran je 27. avgusta, kada će Tužilaštvo BiH ispitati Avdu Ibricu, snajperistu Specijalne jedinice MUP-a KS koji je onesposobio Jašarevića, i Suada Hasanovića, koji je vještačio oružje pronađeno u Gornjoj Maoči.

Ne vidi televizor od rešetaka

Mevlid Jašarević zatražio je danas od Branka Perića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, premještaj iz pritvorske jedinice u Sarajevu jer nije zadovoljan uslovima u kojima je smješten.Obrazlažući u čemu je problem, Jašarević je naveo da od rešetaka u sobi ne može da gleda televiziju.(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku