hamburger-icon

Kliker.info

Okupljanje ratnih reportera iz svijeta u Sarajevu: Dolazak najavili Amanpour, Haviv, Vulliamy

Okupljanje ratnih reportera iz svijeta u Sarajevu: Dolazak najavili Amanpour, Haviv, Vulliamy

19 Marta
06:15 2012

Novinari, ratni reporteri iz Evrope i Amerike, ali iz drugih krajeva svijeta, po prvi put okupit će se 6. apila u Sarajevu da bi se prisjetili teških ratnih mjeseci kada su izlagali svoje živote kako bi u svijet prenijeli istinu i strahote rata u Bosni i Hercegovini izazvane velikosrpskom agresijom.

Poseban utisak

Kako nam je rekla Aida Čerkez iz agencije AP, okupljanje će biti organizirano u hotelu "Holiday Inn". Ona je istakla da su dolazak najavili poznati fotografi Ron Haviv, fotograf koji je uslikao Arkana i njegove vojnike kako su nogama udarali civile u Bijeljini, te njegov kolega Geri Knajt (Gary Knight).- Doći će i Ed Vulijami (Vulliamy), koji je za vrijeme rata bio u ekipi koja je otkrila logor Omarska, te napravio snimke ljudi iza žice. Također, očekuje se dolazak i Santijaga Liona (Lyon), novinarke Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) te mnogih drugih. Okupljaju se da vide kako BiH izgleda 20 godina kasnije, jer je ovaj rat na njih ostavio neki poseban utisak – kazala je Čerkez.

Druženje s prijateljima

Susret su, kako kaže Čerkez, organizirali fotografi, koji se svake godine sreću na godišnjem okupljanju u francuskom Perpinjonu. – Fotografi su mi rekli da se uvijek na tom druženju prisjećaju Sarajeva. Posljednji put na druženju odlučili su da njihov sastanak bude u Sarajevu. Oni dolaze i da vide prijatelje koje su upoznali i s kojima su se družili – dodala je Čerkez.

Izložba slika

Čerkez je istakla da će napraviti i izložbu najboljih fotografija iz rata, u Hamamu kod Begove džamije. – Između sebe izabrali su nekoliko najilustrativnijih fotografija koje su u ratu napravili. Radove, koji će biti izloženi, moći će vidjeti svi građani – kaže Čerkez. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku