hamburger-icon

Kliker.info

OHR mora preuzeti odgovornost za novi Ustav BiH

OHR mora preuzeti odgovornost za novi Ustav BiH

06 Jula
00:21 2008

Lider HDZ BiH dr. Dragan Čović  kazao je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH u Mostaru da odmah nakon općinskih izbora u BiH treba započeti intenzivna rasprava o novom ustavu BiH i  to uz prisustvo OHR-a.

– Ured visokog predstavnika (OHR) jednostavno mora na sebe preuzeti odgovornost za to. Oni uz još nekoliko ključnih administracija moraju biti jedni od organizatora kakao bi sjeli za sto i postavili jasne okvire. Nitko se ne može izuzeti odgovornosti. Ja ne vjerujem da bi mi sami mogli uraditi posao – rekao je Čović.

Cijeni da je ovakvo unutrašnje uređenje zemlje dovelo do toga da BiH «nema daljnjih rješenja» nakon što je potpisala  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

– Logično bi bilo da odmah napravimo plan i kažemo što ćemo raditi i u kojim rokovima. Ništa od toga ne radimo. Naš prioritet je da se odredimo prema EU i vremenskoj dinamici. Jasno je da mi ne možemo dati precizne rokove, ali možemo jasan orijentir…

No, sadašnja struktura vlasti i podjela države na pet nivoa vlasti, kao i ustroj vlasti na entitetskoj i državnoj razini ne omogućava ni izbliza donošenje zakona dinamikom, a ni sadržajem koji je potreban za EU. Ova BiH na to nema odgovora! – istakao je on.

Pored zajedničkog nastupa u Republici Srpskoj, kako je potvrdio Čović, HDZ BiH i HDZ 1990 ogovorili su do sada zajednički nastup na općinskim izborima i u sedam gradova Federacije BiH. Dvije stranke će  tako zajednički nastupiti u Sarajevu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Ravnom, Travniku, Bugojnu, Zenici, Jajcu i Ravnom.

– Postojala je želja da se slično uradi i u nekim općinama u Hercegovini. Mi smo i tu dali slobodu lokalnim stranačkim tijelima, a do ponedjeljak još ima vremena da se potpišu liste – rekao je Čović.  

Istakao kako na predstojećim općinskim izborima njegova stranka očekuje da će dobiti načelnike i većinu u općinsmim vijećima u svim općinama gdje su Hrvati većina i to bez ikakvog izuzetka.

– Očekujemo da budemo kvalitetan partner u svim općinama gdje djelujemo kao stranka i gdje nemamo većinu. Sve ispod 55 posto u masi općinskih vijećnika bi bio loš rezultat za HDZ BiH. Vjerujem da ovaj HDZ može ostvariti više nego sve ostale hrvatske stranke zajedno – kazao  je Čović.   

F. VELE (Dnevni avaz)

Čović: Za ujedinjenje je potrebno dvoje! 

Na pitanje šta je istina o ujedinjenju HDZ-a, budući da su stavovi vodstzva dvije stranke o mogućem ujedinjenju sasvim oprečna, Čović je rekao:

– Ja sam nekoliko puta pozivao sve one koji su napuštali HDZ BiH da su opet dobro došli u stranku.  Mi smo do sada vodili jako mnogo razgovora oko ujedinjenja i ključni problem su bila tehnička pitanja. Čak nije bilo sporno ni ime, jer je jasno kakvo ime stranke ostaje. Ali, za to treba dvoje!

Sada postavljam pitanje je li uopće moguće ugasiti djelovanje jednog političkog projekta i kako to statutarno uraditi kod nekoga tko bi to morao uraditi   

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku