hamburger-icon

Kliker.info

OHR ipak ostaje : Sudbonosne odluka Evropske unije o BiH u ponedjeljak

OHR ipak ostaje : Sudbonosne odluka Evropske unije o BiH u ponedjeljak

16 Februara
07:45 2011

U idući ponedjeljak, 21. februara, Evropska unija bi trebalo da donese i saopšti odluke vezane za Bosnu i Hercegovinu, a jedna od njih je i imenovanje svog specijalnog predstavnika za našu zemlju, saopštavaju izvori „Sana" iz međunarodne zajednice.

Jaka imena               Hoće li novi ambasador Evropske unije u BiH ujedno obavljati i funkciju šefa EU u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije, još nije poznato. Takva ideja postoji, ali se o njoj i dalje razgovara.Ako prođe, njemu će biti data ovlaštenja koja bi mu omogućila da oštro sankcioniše političare koji opstruiraju Dejtonski sporazum i blokiraju ustavne i ostale reforme. Pod sankcijama se podrazumijeva zabrana putovanja u zemlje EU, zamrzavanje imovine, ali i neki drugi radikalni potezi.

Ko će biti postavljen na ovu funkciju i kada će novi ambasador EU stupiti na dužnost? U igri je nekoliko imena, a konačnu odluku donijet će Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost. Ona je već dobila američku i britansku saglasnost za svoje planove vezane za BiH.Međutim, problem je što neki diplomati koji su uticajni u Evropskoj uniji, a na koje je Eštonova računala nisu zainteresirani za službovanje u BiH.U posljednja dva dana pojavile su se nezvanične informacije da bi italijanski diplomata Renco Davidi mogao biti postavljen za zamjenika šefa Delegacije Evropske komisije u BiH i da bi vrlo skoro trebao doći u Sarajevo kao prethodnica novom jakom timu Evropske unije. On je ranije bio na službi u BiH i dobro poznaje situaciju, a trenutno obavlja funkciju šefa kancelarije Evropske komisije u Prištini.

OHR ostaje                     S druge strane, OHR i visoki predstavnik međunarodne zajednice ostat će još neko vrijeme u BiH, međutim datum se ne precizira. Najvjerovatnije će to biti dok se ne uspostavi nova državna vlast i, kako kažu naši izvori, „još nešto malo nakon toga". U tom „drugom dijelu", trebalo bi da budu usvojene ustavne promjene i da se ispune uslovi za kandidaturu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.Amerikanci posebno insistiraju, zapravo zahtijevaju da OHR ne bude ugašen u 2011. godini.

Bez obzira što sada izgleda da novih državnih vlasti nema ni na vidiku i da je neizvjesno kada će uopće biti uspostavljene, u međunarodnoj zajednici procjenjuju da će to biti završeno do kraja marta i da će ustavne i ostale reforme biti usvojene do augusta. Hoće li na funkciji visokog predstavnika ostati austrijski diplomata Valentin Incko za sada je nepoznato. Njemu mandat ističe u augustu.Prema izvorima iz međunarodne zajednice, visokom predstavniku ostat će na raspolaganju ovlasti da po hitnom postupku smijeni političare koji koče donošenje reformi i euroatlantski put put.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku