hamburger-icon

Kliker.info

OHR : Dodikovo ponašanje može se tretirati kao krivično djelo

OHR : Dodikovo ponašanje može se tretirati kao krivično djelo

08 Maja
13:06 2009

BiH je članica NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir" i to je odluka koju su podržali predstavnici sva tri konstitutivna naroda BiH, odgovoreno je danas iz Ureda visokog predstavnika na molbu za komentar jučerašnje izjave premijera manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH ne idu na NATO-ovu vojnu vježbu u Gruziju.- U ovom konkretnom slučaju, slijeđene su sve procedure unutar redovnog lanca komande i kontrole nad Oružanim snagama BiH. Izjave premijera Dodika neće imati nikakvo pravno djelovanje nad Oružanim snagama, jer on nije u njihovom lancu komande i kontrole. Lanac komande i kontrole je jasan. Vrhovni komandant je Predsjedništvo BiH, poručuju iz OHR-a.
 
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko ima povjerenje u profesionalnost Oružanih snaga i vjeruje da će one poštovati lanac komande.- Premijer Dodik nema nikakve veze s Oružanim snagama BiH i trebao bi se suzdržati od uplitanja u isključive nadležnosti BiH. Ustvari, njegovo ponašanje može činiti krivično djelo, ocjenjuju iz OHR-a.    Međunarodna zajednica u potpunosti podržava profesionalizam i požrtvovanost Oružanih snaga BiH i njihov sistem komandovanja. Međunarodna zajednica će se i dalje fokusirati na evroatlantske integracije jer će taj proces osigurati promjene u životu običnih građana. BiH nema alternative i taj put je već odabran.

SDS: OSBiH "zveckaju oružjem prema Rusiji"                              Srpska demokratska stranka (SDS) ocjenila je kao "jeftino obmanjivanje javnosti" jučerašnju izjavu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u kojoj je pozvao Srbe iz Oružanih snaga BiH da se vrate iz Gruzije sa NATO vježbe.SDS ističe da nije tačna Dodikova tvrdanja da "nije bio obavješten" o tome, jer su funkcioneri njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokarta (SNSD) učestvovali u donošenju odluke o slanju vojnika BiH u Gruziju.U današnjem saopćenju SDS  navodi da je "predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović priznao da stoji iza ove neprihvatljive odluke, a sa njom je bio upoznat i predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić".SDS poziva Dodika da kaže zašto je ostajao gluh na brojne apele da se spriječi odlazak vojnika u Gruziju i zašto se ranije nije sjetio da pozove srpske vojnike da ne idu u Gruziju i zveckaju oružjem prema Rusiji?

Dodiku se postavlja i pitanje da li njegova partija stoji iza aktivnosti Radmanovića i Špirića, "koji RS i BiH uporno guraju u NATO", iako o eventualnom ulasku u NATO mogu odlučiti samo građani RS na referendumu, a ne pojedini srpski političari "koji su se pretvorili u portparole Harisa Silajdžića".SDS naglašava da je najviši interes RS da BiH bude vojno neutralna i demilitarizovana država, posebno zato što je i Srbija opredijeljena za vojnu neutralnost."Srpski narod ne smije doći u potencijalnu situaciju da ga jednog dana regrutuju i šalju na front prema Srbiji i Rusiji, kao što je Austrougarska regrutovala 1914.godine i slala na front prema Srbiji naše djedove", poručuje se na kraju saopštenja.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku