hamburger-icon

Kliker.info

Odore razdora : Angelinin film posvadio ministarstvo i vojsku

Odore razdora : Angelinin film posvadio ministarstvo i vojsku

25 Marta
07:04 2012

Redateljski prvijenac holivudske glumice Angeline Jolie film “U zemlji krvi i meda” nakon političkih dužnosnika u BiH i regiji, unio je sjeme razdora i unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Revoltirani radnjom filma u kojem se srpski vojnici prikazuju kao ratni zločinci i silovatelji, srpski dužnosnici i zapovjednici koji rade u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH povukli su pitanje – tko je i po kojoj proceduri za potrebe Angelinina filma dao scenografu vojne odore, puške i ostalu prateću vojnu opremu koja se koristila na filmskom setu? Otkako se film uz brojne kontroverze počeo prikazivati u kinima, vodi se pravi mali verbalni rat unutar dvije spomenute vojne institucije koji se krije od očiju javnosti i medija.

Srbi stavili zabranu

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih Ministarstvu obrane BiH, dobili smo informaciju da je po nalogu srpskih dužnosnika i zapovjednika stavljen svojevrstan moratorij na bilo kakvo iznajmljivanje odora, oružja i ostale prateće vojne opreme, za bilo kakav igrani film. Čak su ovih dana redom odbili neke slične zahtjeve, sve dok se do kraja ne ispitaju sporni detalji oko iznajmljivanja opreme holivudskoj redateljskoj debitantici, za čiji filmski projekt novac nikad nije bio sporan. “Mogla je svojim milijunima kupiti svu opremu koje Oružane snage BiH posjeduju, ali eto koproducenti su tražili iznajmljivanje nekih stvari, zbog čega su Srbi podigli galamu upravo zbog radnje filma. Smeta im što su u filmu prikazani kao nemilosrdni silovatelji i ubojice i sad traže da se procedura oko izdavanja vojne opreme i oružja iz naših skladišta izmjeni” tvrdi naš sugovornik, koji je zbog pozicije i prirode posla inzistirao na zaštiti svog identiteta.

Iako ga je snimala u vlastitoj produkciji, koja je stajala nekoliko desetaka milijuna dolara, za Angelin film u “Zemlji krvi i meda” politička vlast Bošnjaka u Sarajevu stavila je u pogon kompletnu infrastrukturu i logistiku kako bi se film nakon početnih kontroverzi oko scenarija dovršio. Dio te scenografije koja kad se pogleda film nije nimalo siromašna, bila je vojna oprema i oružje Oružanih snaga BiH, oko koje se sad vode polemike unutar vojske i Ministarstva obrane BiH. Od samog početka, snimanje ovog filma prate kontrovreze koje se i nakon prikazivanja ne stišavaju. Prvo su Angelinu Jolie zbog sumnje u krajnji izgled scenarija, napale bošnjačke ratne udruge Žene Srbrenice te Udruženje žena koje su silovane u prošlom ratu. Potom je pravu medijsku buru podignuo bivši federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac, Srbin u Siljadžićevoj Stranci za BiH. Po njegovu naputku ministarstvo je, spomenimo i to, donijelo odluku kojom je holivudskoj glumici zabranilo snimanje filma na području tog enititeta.

Komisija u vojsci

Donoseći tu odluku, federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac izjavio je kako je ona uslijedila jer u njegovu ministarstvu nisu vidjeli izvorni scenarij filma koji režira Jolie. Producentska kuća Scout film sukladno zakonu podnijela je zahtjev za formalno odobrenje snimanja filma koji je već u začetku izazvao veliku pozornost u cijelom svijetu zbog same Angeline Jolie. No, u ministarstvu drže kako bi preduvjet za dopuštenje snimanja bio da oni dobiju scenarij i ocijene njegovu podobnost s obzirom da je riječ o priči vezanoj za ratna zbivanja u BiH. Kako sad trenutačno stvari stoje i Ministarstvo obrane BiH zbog incidenta oko iznajmljivanja oružja i vojne opreme za film “U zemlji krvi i meda” i ova institucija mogla bi početi izučavati scenarističku građu za igrane i dokumentarne filmove i na temelju nje određivati hoće li pomoći projekt svojom opremom ili ga odbiti. Ako se kojim slučajem ovakva odluka i donese bit će u najmanju ruku paradoks da skupina vojnih zapovjednika odlučuje koji film ima prihvatljiv scenaristički materijal, kako bi dobio njihovu logističku potporu, a koji bi po njihovoj “stručnoj” ocjeni trebalo ignorirati.(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku