hamburger-icon

Kliker.info

Odobrena izmjena optužnice: Tragovi genocida vode do Beograda!

Odobrena izmjena optužnice: Tragovi genocida vode do Beograda!

30 Maja
04:50 2011
 Član Sudskog vijeća koje će suditi optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću, holandski sudija Alfonso Ori (Alphonso Orie), u petak je potpisao odluku kojom se tužiocima odobrava da podnesu optužnicu s predloženim izmjenama dosadašnje optužnice.Izmijenjena optužnice u znatnom dijelu poklapala bi se s optužnicom protiv Radovana Karadžića kojemu se već sudi u Hagu, što, prema tužiocu, „omogućava spajanje predmeta protiv Mladića s predmetom protiv Karadžića“.Optužnica protiv Mladića bila bi sužena sa 15 na 11 tačaka. I dalje ostaju optužba za genocid, s time da bi se posebno tretirao genocid u Srebrenici, a posebno za genocid počinjen na drugim lokacijama i u drugom vremenu, dok bi otpala optužba za urotu da se počini genocid.
 Predložena optužnica bi, također, bila dopunjena izmjenama vezanim za udruženi zločinački poduhvat na način da umjesto jedinstvenog tretira četiri različita udružena zločinačka poduhvata vezana za četiri baze zločina iz operativne optužnice.- Postoji mnogo činjenica da se optužbe za genocid za koje se tereti Mladić povežu s Beogradom. Prvi je zajednički zločinački poduhvat direktno vezan s Momčilom Perišićem i Slobodanom Miloševićem, a drugi je komandna odgovornost za genocid, koja se opet tiče Beograda, odnosno najviše komande Vojske Jugoslavije. Vrlo je važno vidjeti personalni dosje Ratka Mladića, vidjeti njegova vojnička unapređenja i obrazloženja tih unapređenja, iza kojih je stajao Momčilo Perišić kao i Vrhovni savjet odbrane. Ti dokumenti su, nažalost, zaštićeni svojevremenim dogovorom Karle del Ponte (Carla) i Srbije i oni bi morali biti korišteni u ovom predmetu – tvrdi „Avazov“ izvor blizak Tribunalu u Hagu. 
Šest strateških ciljeva
Naš izvor navodi da, što se tiče skidanja optužbi za urotu u činjenju genocida, to ne treba izazivati posebne negativne reakcije u bh. javnosti. – Izvršeni genocid je dio plana RS koji je kasnije potpomognut iz Srbije. Posebno onaj u Srebrenici. Plan je izašao navidjelo s objelodanjivanjem šest strateških ciljeva iz maja 1992. godine. Jedna tačka ovih ciljeva je i Podrinje. Ovdje nije bilo urote, već se radi o kriminalnom planu i predumišljaju koji podrazumijeva činjenje genocida. Mladić je prilikom donošenja šest strateških ciljeva kazao da oni ne mogu postignuti bez genocida. Gledajući šta se događalo kasnije, stoji da je genocid prihvaćen kao način izvršenja postojećeg plana. Sve je to već dokazano u Tribunalu – navodi naš sagovornik. (Kliker.info-Dnevni avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku