hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak velikana : Preminuo veliki muzičar Jovica Petković (VIDEO)

Odlazak velikana : Preminuo veliki muzičar Jovica Petković (VIDEO)

15 Septembra
15:52 2015

jovica1Nakon duže bolesti sinoć je u Beču umro poznati harmonikaš, kompozitor i aranžer Jovica Petković.Rođen je 1926. godine u Smederevu u Srbiji, a kao mlad harmonikaš došao u Sarajevo, gdje je, između ostalog, radio kao šef Narodnog orkestra RTV Sarajevo te bio jedan od osnivača Festivala narodne muzike Ilidža.Zajedno je s Ismetom Alajbegovićem Šerbom i Miloradom Todorivićem oformio Trio harmonikaša koji su proslavljali sevdalinku širom svijeta.

Autor je velikog broja pjesama komponiran u duhu muzičkog naslijeđa Balkana, no najjveći uspjeh ostvario je kao nenadmašni harmonikaš na čelu Narodnog orkestra RTV Sarajkevo. Sa pojavom Jovice Petkovića harmonikaši su dobili novog idola. Na hiljade harmonikaša širom bivše Jugoslavije pokušalo je imitirati Petkovića i skidanjem njegovog načinja sviranja nastala je nova orijentacija harmonikaškog sviranja.

Petković je jedan od pionira estrade muzičke industrije Sarajeva čiji nagli uspon počinje početkom 60-tih godina prošlog vijeka s masovnim pojavom gramofonskih ploča. Prvu “singlicu” u Sarajevui 1958. godine snimio je Safet Isović (“Sarajčice hajdemo” i “Sjetujemo me majka” autora Joze Peneve) uz muzičku pratnju dvojice harmonikaša – Jovicve Petkovića i Ismeta Alajbegovića.Datum i mjesto sahrane bit će naknadno određeni, saznaje Fena od njegovih prijatelja i kolega.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku