hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak legende : Jobs dao ostavku, dionice Apple-a pale za 7 posto

Odlazak legende : Jobs dao ostavku, dionice Apple-a pale za 7 posto

25 Avgusta
05:15 2011

Dionice Apple-a zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji karizmatični čelnik tvrtke objavio da će ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamjeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook. Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja ove godine je na bolovanju i liječenju. Prema navodima liječnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPad, a kasnije kako bi nazočio večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline priredio američki predsjednik Barack Obama. Svojom mršavom pojavom izazivao je pitanja o njegovom zdravlju i sposobnosti da i dalje vodi Apple. Analitičari ne očekuju da će Jobsova ostavka, koja se već dulje vrijeme očekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Appleovih proizvoda, uključujući i eventualno novog iPhonea u rujnu i iPada u 2012.

‘Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao’, naveo je Jobs u kratkom pismu kojim je objavio ostavku. Analitičari su izrazili povjerenje u Apple-ovu ‘klupu’, predvođenu Tim Cookom koji je dugo godina bio drugi čovjek tvrtke.

‘Ja ću ulagačima reći: Ne paničarite i ostanite mirni, to je prava stvar. Steve će biti predsjednik, a Cook izvršni direktor’, rekao je financijski analitičar Colin Gillis. ‘Ulagači su vrlo zadovoljni s Cookom, iako je Jobs bio pokretač inovacija te zaslužan za uspjeh Apple-a. Tim je kao Jobsov zamjenik pokazao da Apple i dalje može postizati odlične rezultate’, kazala je, pak, analitičarka Shannon Cross. Jobs je 2007. revolucionarizirao tehnološku scenu s iPhoneom. Smatran je srcem i dušom tvrtke koja je danas uz Exxon Mobilom najveća američka korporacija.Tvrtku Apple Computer osnovao je s prijateljem Steveom Wozniakom u obiteljskoj garaži kasnih 1970-ih. Ubrzo su na tržište izbacili računalo Apple 1, no veliki uspjeh su doživjeli s Appleom II, što je tvrtki osiguralo položaj jednog od ključnih igrača u PC industriji koja je tada bila u usponu. Početkom 1980-ih Jobs je postao multimilijunaš.Uprkos uspjehu tvrtke Jobs dolazi u sukob s menadžmentom, a 1985. uprava je ukinula većinu njegovih ovlasti pa on napušta tvrtku, no zadržava dio dionica. Apple je nakon toga oslabio. Jobs se u tvrtku vraća 1997. Kasnije te godine postaje privremeni izvršni direktor, a 2000. iz titule mu se briše naziv ‘privremeni’. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku