hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak Ive Gregurevića i Marka Nikolića : Netjak, Čaruga, Komsički, Giga Moravac…

Odlazak Ive Gregurevića i Marka Nikolića : Netjak, Čaruga, Komsički, Giga Moravac…

03 Januara
07:52 2019


Zadnjih godina ogroman broj velikih glumačkih imena s prostora bivše Jugoslavije zauvijek je otišao sa životne i filmske scene. Drugog dana Nove 2019. godine su im se pridružili Ivo Gregurević i Marko Nikolić.

Kako navodi Bljesak hrvatski glumac , rođen 1952. U Donjoj Mahali kod Orašja u srca svih gledatelja ušao je ulogom Netjaka u nezaboravnom Velom mistu, gdje je uz starijeg, ali i dalje živućeg Špiru Guberinu u ulozi Strikana, vrhunski odigrao ulogu došljaka iz Zagore, koji za kruh zarađuje čisteći splitske ulice. Devedesetih godina Gregurević se prometnuo u najčešći izbor hrvatskih redatelja, tako da je postojala i neslužbena igra među ljubiteljima filma – pronađite hrvatski film u kojem ne glumi Ivo Gregurević!

Još od fenomenalne uloge u Čarugi (1991.), Gregurević se specijalizirao za uloge ljudi iz unutrašnjosti. Njegov tvrdi i nepokolebljivi provincijski gard i još tvrđi izgovor bili su nezaobilazni u tumačenjima uloga koje su zahtijevale vrsno igranje odmetnika, silnika ili gastarbajtera, a kako je postajao stariji tako je Gregurević gotovo ispolirao lik tradicionalnog i promjenama nesklonog čovjeka.

Gotovo da i nije morao glumiti (takav je bio dojam) u TV seriji „Odmori se, zaslužio si!“, gdje je na osnovu ideje i scenarija Gorana i Snježane Tribuson briljirao u ulozi gruntavog Marka Kosmičkog, čime će se uvući pod kožu i mlađim generacijama.

Šest godina stariji Marko Nikolić, rođen u Kraljevu 1946., makar je glumio velike i bitne uloge na kazališnim daskama, filmu i televiziji, ostat će ponajviše upamćen po ulozi Dragiše Popadića, odnosno popularnog Gige Moravca u najgledanijem jugoslavenskom „sitcomu“ svih vremena – seriji Bolji Život.

I Nikolić je, slično kao i Gregurević, briljirao u ulozi čovjeka iz unutrašnjosti u polu-sretnom braku sa beogradskom damom (Svetlana Bojković), a uloga kojom je praznio ulice u SFRJ krajem osamdesetih može se slobodno nazvati njegovom životnom, makar je zapažene nastupe imao u filmovima Petrijin vijenac, Užička republika, Boško Buha ili TV seriji Karađorđe.

Kako to sa velikim glumcima obično biva, njihov fizički nestanak ne znači da opetovano neće oduševljavati i nove generacije gledatelja, jer uloge Netjaka, Čaruge, Marka Kosmičkog ili Gige Moravca ostaju živjeti i dalje, kroz brojne reprize.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *