hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak istinske legende : Preminuo Marijan Beneš (Video)

Odlazak istinske legende : Preminuo Marijan Beneš (Video)

Septembar 04
15:29 2018

U Banjoj Luci je jutros nakon duge bolesti preminuo slavni bokser Marijan Beneš. Njegova kćerka Žanet kroz suze je potvrdila da je njen otac umro jutros u 67. godini.

Beneš je rođen 11. juna 1951 u Beogradu i smatra se, zajedno sa Parlovom, jednim od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena.

Njegova porodica se iz Beograda preselila u Tuzlu. Kada je kao 10-godišnjak na treningu nokautirao 18-godišnjeg mladića, skrenuo je pažnju na sebe. Bego Huseljić, njegov tuzlanski trener znao je pričati kako je Beneš imao životinjski refleks i izrazito težak udarac s kojim je ubrzo postao sjajan nokauter.

U Banja Luku ga je čelična pesnica dovela 1967. godine, kada je imao 16 godina.

Marijan potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz Banje Luke, gdje je i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere.

Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik. 21 meč nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde. Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

U Banjoj Luci je tokom rata doživio veliko poniženje – odveden u vojsku Republike Srpske da kopa rovove a zatim je završio u izbjegličkom kampu.

Pokušao se skrasiti u Zagrebu, ali nije išlo. U Hrvatskoj je, kako je sam to kazao, bio četnik, u Banjoj Luci ustaša.

Umro je u velikoj neimaštini…

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *