hamburger-icon

Kliker.info

Odgovor na akciju Rusije: Ukrajina uvela ratno stanje, Hitan sastanak u UN-u

Odgovor na akciju Rusije: Ukrajina uvela ratno stanje, Hitan sastanak u UN-u

Novembar 26
16:30 2018

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je ukaz o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini, koje će biti na snazi naredna dva mjeseca, objavljeno je na njegovim službenim stranicama.

Odgovor je to na akciju Rusije koja je zaplijenila tri ukrajinska vojna broda, te pucala na njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima, prenose agencije.

“Aktivirali smo odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu od 26. novembra  2018. o izvanrednim mjerama za osiguranje državnog suvereniteta i neovisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja”, navodi se u dokumentu.

Ukaz trebaju potvrditi i zastupnici ukrajinskog parlamenta.

Ruski pogranični brodovi zaplijenili su dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva posljednjih godina.

Vojnici nisu životno ugroženi

Pravobraniteljica Ruske Federacije Tatjana Moskalkova potvrdila je da se 24 ukrajinska mornara trenutno nalaze u Rusiji.

Prema njenim riječima, trojica mornara koji su ranjeni u incidentu oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi, prenosi Reuters.

Moskva je zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

“Ukrajinsko vojno osoblje brutalno je zatočeno, suprotno međunarodnom pravu”, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ruske vlasti moraju ih odmah predati ukrajinskoj strani zajedno s brodovima i osigurati smirivanje situacije”, dodao je predsjednik.

Optužbe iz Moskve

No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za incident optužuje Ukrajinu kako bi se opravdale nove sankcije protiv Moskve.

“Moskva će oštro odgovoriti na bilo kakav pokušaj podrivanja njezina suvereniteta i sigurnosti”, stoji u ministrovu priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da je zaplijena brodova u skladu s domaćim i međunarodnim pravom.

On je na konferenciji za novinare rekao da su brodovi ukrajinske mornarice nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode i nisu odgovarali na pozive ruskih graničara.

Upitan može li incident utjecati na susret Vladimira Putina i Donalda Trumpa na marginama summita G20 u Argentini, Peskov je odgovorio da se taj sastanak još uvijek planira.

EU traži da Rusija vrati brodove

Da Rusija mora osloboditi ukrajinske mornare i vratiti brodove smatra i EU.

Glasnogovornica Europske komisije istaknula je da Unija ne priznaje rusko pripojenje Krima i da Rusija mora hitno deblokirati Kerčka vrata.

“Ovu stvar uzimamo jako ozbiljno”, rekla je glasnogovornica.

Poteze Moskve osudio je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Ruske vlasti moraju osloboditi ukrajinske mornare, vratiti brodove i suzdržati se od daljnjih provokacija”, rekao je Tusk nakon telefonskog razgovora s Porošenkom.

“Europa će ostati jedinstvena u potpori Ukrajini”, naglasio je.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata – uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima sa Crnim morem.

Hitan sastanak u UN-u

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u ponedjeljak hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, doznaje AFP iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11.00 sati (17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

U međuvremenu je Rusija otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu.

‘Unaprijed smišljen plan’

Kijev je zapljenu brodova nazvao “ludim činom Rusije protiv Ukrajine”, tvrdeći da je “napad” bio “unaprijed smišljen”.

Oglasio se i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je putem Twittera pozvao zemlje partnere da se koordiniraju radi poduzimanja “učinkovitih mjera za zaštitu Ukrajine”.

“Pozivamo cijelu proukrajinsku koaliciju: moramo se udružiti”, napisao je Porošenko.

Moskva je potvrdila da je “uporabu oružja”, tvrdeći da su ukrajinski brodovi “uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama”.

Ranjeni ruski vojnici

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica.

Kerčka vrata, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je sa Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

EU i NATO pozvali na smirivanje tenzija

Kako javlja Aljazeera Balkans Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

“Očekujemo da Rusija ponovno uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti”, navodi se u priopćenju EU-a.

NATO je putem glasnogovornika također pozvao na “suzdržanost i smirivanje napetosti”.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER Novembar 27, 23:28

    Pitam se šta NATO ima sa tim.Niti je Ukraina niti je Rusija u NATO-u da bi on reagovao.Naslov vam je kretenski pošto su Ukrainski čamčići krenuli na najjaču silu svijeta.Što se tiče KRIMA om je tristo i nešto godina bio RUSKI,jer je dobijen u TURSKOTATARSKO RUSKOM ratu a 1956-e odlukom UKRAINCA HRUŠČOVA DAT UKRAINI bez odluke ijednog organa SSSR-a.Nema šta Ukraina da se ljuti,ako bi neko imao nekakvo istorijsko pravo da ga traži(mada je to glupost)onda je to TURSKA a ne UKRAINA.Jel vi mislite da RUSE boli uvo što Amerikanci i drugi nepriznaju KRIM kao njihovu teritoriju.Imaju šansu neka krenu pa će vidjeti kako će se provesti.Sav prevrat u KIJEVU je i bio radi toga da NATO mazne KRIM ali su ih RUSI bukvalno ponizili pa sad stalno uvode sankcije a dobro se sjećam i vaših vajnih analitičara ENVERA KAZAZA i VLADE MIJANOVIĆA kao i onog idiota i srbomrsca IVE BANCA iz Hrvatske koji su 2014-e govorili kako će se RUSIJA raspasti za dva mjeseca i to sa vučjim nmeprijateljskim žarom u očima,a neznajući kukavci da je RUSIJA najveća i najbogatija resursima država na ZEMALJSKOJ KUGLI.Pokazalo se da kad je RUSUJA došla u SIRIJU da nema više Američkog ISIL-a tamo nego TRAMP moli PŠTINA da opali poneku raketu na SIRIJSKU pustinju da bi se oglasio da je još živ.Zato se zahvalite DODIKU što nas je povezao sa RUSIMA jer kad budu uzimali mjeru KILAVOJ EVROPI da budemo na strani pobjednika.Morate shvatiti da su RUSI gonili NAPOLEONA do PARIZA a HITLERA do BERLINA.Sad će goniti bagru do LONDONA kojeg treba razoriti jer je u njemu svo ZLO OVOG SVIJETA.DVA SARMATA ZA ENGLESKU i MIR U SVIJETU bi zavladao za 15 dana.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *