hamburger-icon

Kliker.info

Odbijen poziv iz Beograda : Nikolić molio Izetbegovića da dođe na inauguraciju

Odbijen poziv iz Beograda : Nikolić molio Izetbegovića da dođe na inauguraciju

07 Juna
19:58 2012

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i slovenski predsjednik neće ići u Beograd na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika, slijedeći tako primjer hrvatskog kolege .Inauguracija novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića proteći će bez većina predsjednika iz regije.Hrvatski predsjednik Ivo Josipović još u srijedu ponovio da se neće pojaviti na Nikolićevom ustoličenju.Njegov primjer slijedit će predsjednik Slovenije Danilo Turk.Potvrdio je to za Al Jazeeru prilikom obilježavanja 100. godišnjice pogibije Bošnjaka u slovenskom mjestu Log pod Mangrtom, izvještava novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.
 
Telefonski poziv u Sarajevo               Pod teretom bojkota inauguracije od šefova susjednih zemalja, Nikolić je, kako doznajemo, u srijedu čak telefonski zamolio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da se odazove."Idilično mjesto u podnožju Alpa prije 100 godina bilo je jedno od najvećih europskih stratišta. Ovdje je pokopano 859 Bošnjaka, poginulih u bici na Soči u Prvom svjetskom ratu. Stoljeće poslije počast žrtvama odali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i slovenski predsjednik Danilo Turk", javlja Čorkalo.Otkrivanje spomenika kao simbolična gesta, a poziv na mir glavna poruka.Izetbegović kaže: "Godišnjice su ratova, kao što vi rekoste, 20 godina od rata u Bosni i Hrvatskoj, 100 godina od balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, možda je i vrijeme da iz tih iskustava pokušamo napraviti stoljeće mira."Turk objašnjava: "Mi bismo rado da to bude stoljeće mira, jer 20. stoljeće bilo je stoljeće rata."Posljednji u nizu bio je onaj u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, čije su posljedice i dalje vidljive, a rane još uvijek svježe.Tadašnju politiku Srbije otvoreno je podržavao Nikolić.Njegova će inauguracija zato proteći bez slovenskog kolege."Poziv sam dobio, ali na inauguraciju neću ići? Zašto? Gledajte, nije pravi trenutak da o tome govorim", kaže Turk.Novi poziv na inauguraciju dobio je Izetbegović, i to kasno navečer u srijedu."Pozvan sam, čak me i predsjednik Nikolić lično zamolio da dođem. Tražio me jučer telefonom, ali ja sam bio tu, prenio je u kabinet molbu da dođem.To su lijepe poruke s njegove strane", govori Izetbegović.
 
‘Prerano je’
                                            Poruke u pravcu pomirenja, smatra Izetbegović, ali za odlazak na inauguraciju, kaže, još je prerano."On je čovjek koji je promijenio retoriku, ali da li je promijenio stavove, to će nam morati dokazati u vremenu koje dolazi. Ja se nadam da je promijenio stavove, mi smo susjedne zemlje i treba praviti korake pomirenja, ako je na to spreman, i mi smo spremni. U ovome času to je još uvijek rano, čekat ćemo da vidimo ima li gospodin Nikolić novo lice, novi pristup."Na pitanje znači li to da ne ide, Izetbegović odgovara: "Ne!"Na isti način razmišlja i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji, također, neće na inauguraciju, sve dok, kako je rekao, Nikolić ne pokaže da dijeli ideju zajedničke evropske budućnosti.Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović potvrdio je u četvrtak da će 11. juna u Beogradu prisustvovati Nikolićevoj inauguraciji.Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je u srijedu poručio da će doći na inauguraciju novom srbijanskom predsjedniku. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku