hamburger-icon

Kliker.info

Očuvanje maternjeg jezika : U pokrajini Saarland otvorena dopunska škola na bosanskom jeziku

Očuvanje maternjeg jezika : U pokrajini Saarland otvorena dopunska škola na bosanskom jeziku

18 Januara
04:47 2016

djaciNa manifestaciji koja je održana u subotu u Saarbrückenu, Njemačka, osnovana je prva dopunska škola BiH u pokrajini Saarland, a u kojoj je već upisano 36 djevojčica i dječaka.Osnivanju je prisustvovalo oko 200 građana BiH iz Sarbrikena i okoline, a za koordinatora je izabrana Elvisa Albašić.

Upriličena je i tribina o značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori o kojoj su govorili konzul BiH u Njemačkoj Dag Đumrukičić, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović i Safet Karalić.

– Današnjim oficijelnim osnivanjem dopunske škole BiH u Saarbrückenu naše odjeljenje postaje član Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj. Narodi Bosne i Hercegovine su davno spoznali što znači jezik. Zato su stvorili svoju narodnu poslovicu „Jezik je domovina“ – kazao je pored ostalog Safet Karalić, te uime roditelja i organizatora manifestacije zahvalio svima koji su doprinijeli otvorenju škole.

Nakon osnivanja škole uslijedilo je druženje uz bosanske specijalitete i slatkiše koje su pripremile vrijedne Bosanke i Hercegovke. Nije nedostajalo ni sevdalinke, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku