hamburger-icon

Kliker.info

Obračun u SDA: Tihić razbio najjače uporište Bakira Izetbegovića

Obračun u SDA: Tihić razbio najjače uporište Bakira Izetbegovića

23 Jula
16:55 2011

Lider SDA Sulejman Tihić uspio je preuzeti punu kontrolu nad sarajevskom organizacijom SDA kojom je iz sjene upravljao Bakir Izetbegović; „Slobodna Bosna“ otkriva šta je stvarna pozadina dugogodišnjeg rata Tihića i Šete, i kakvu je ulogu u tom ratu imao Bakir Izetbegović. Puno lakše nego je iko očekivao, lider SDA Sulejman Tihić razbio je  … najsnažnije unutarstranačko opoziciono uporište – kantonalnu organizaciju SDA Sarajevo, kojom je iz sjene, posredstvom predsjednika Abdulharisa Šete, upravljao Bakir Izetbegović. Umjesto odmetnutog buntovnika Šete, Tihić je na čelo najveće partijske organizacije u državi instalirao svog najbližeg suradnika Asima  Sarajlića, koji je dobio mandat da poput stečajnog upravnika konsolidira stanje u ovoj organizaciji. Pokazalo se da je smijenjeni predsjednik KO SDA Sarajevo Abdulharis Šeta prijetio iz prazne puške: na primopredaji dužnosti nije se ni pojavio, pa je Sarajlić bez otpora preuzeo stranačke prostorije, pečat i dokumentaciju te započeo veliko kadrovsko pospremanje.

ZAVRŠNI OBRAČUN                  Stavljenjem pod punu kontrolu sarajevske organizacije SDA, Tihić je zadao težak udarac svom pritajenom stranačkom rivalu Bakiru Izetbegoviću i njegovim malobrojnim pristašama unutar najužeg stranačkog rukovodstva SDA. Na sjednici stranačkog Predsjedništva na kojoj se odlučivalo o uvođenju povjereništva u KO SDA Sarajevo Izetbegović je ostao u manjini: osim njega, protiv smjene Šete i uvođenja „privremene uprave“, glasala su još samo dva člana Predsjdništva SDA – Senad Šepić i Salko Obhođaš. Golema većina stranačkog rukovodstva stala je na stranu Tihića, a ovakav ishod glasanja uzima se kao pouzdan dokaz rasporeda političkih snaga u vrhu SDA, koji je uspostavljen nakon posljednjeg kongresa SDA i Tihićeve pobjede nad rivalom Izetbegovićem.Nakon stranačkog kongresa i uvjerljive pobjede nad Izetbegovićem, Tihić je dodatno učvrstio vlast u stranci, a njegovoj dominaciji opirala se još samo sarajevska organizacija SDA nad kojom je punu kontrolu zadržao poraženi Tihićev rival Bakir Izetbegović.

ŠETA U SLUŽBI IZETBEGOVIĆA             Tihićevi nesporazumi sa sarajevskom organizacijom SDA datiraju još iz vremena prije parlamentarnih izbora 2006. godine na kojima se Tihić po drugi put kandidirao za funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, što navodno  nije bilo u skladu s tajnom oporukom osnivača SDA Alije Izetbegovića, koji je još za života namjeravao stranački tron prepustiti svom sinu Bakiru. Tu je ideju testirao među nekolicinom najbližih stranačkih suradnika i kada se uvjerio da ideja nema prolaz, izabrao je Tihića kao kratkotrajno, prelazno rješenje, uvjeren da će njegov sin Bakir već u narednom izbornom ciklusu, 2006. godine, bez poteškoća preuzeti i stranački i predsjednički tron.To se međutim nije desilo: Tihić se kandidirao i na izborima 2006. godine, ali je doživio težak izborni poraz. Dijelom zbog iznimne popularnosti koju je u tom trenutku uživao lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, a dijelom i zbog unutarstranačke izdaje koju je predvodio čelnik kantonalne organizacije SDA Sarajevo Abdulharis Šeta. Na predizbornim skupovima Šeta je otvoreno pozivao stranačke aktiviste da glasaju za SDA i – Silajdžića, što se napokon i desilo. SDA je dobila stotinjak hiljada glasova više od predsjedničkog kandidata Tihića. Nakon Tihićevog debakla, unutarstranačka opozicija, predvođena Izetbegovićem i Šetom, lansirala je tezu da je „SDA jaka partija sa slabim liderom“.

No, Tihić se nekako izvukao iz škripca, uspio je ne samo umiriti unutarstranačku opoziciju nego i ojačati vlastitu poziciju pred odlučni stranački kongres na kome je do nogu potukao svog rivala Izetbegovića. Neposredno pred odlučni duel s Tihićem Izetbegović je u Dnevnom avazu najavio da će se povući iz aktivnog djelovanja u SDA ako ne bude izabran za predsjednika.„Ili ću u cijelosti preuzeti odgovornost za ovo što radim ili ću se potpuno osloboditi te odgovornosti. Ne bih više bio spreman raditi nešto napola. Osim toga, svako ko izgubi utrku za predsjednika, logično, nije više u rukovodstvu stranke“, rekao je Izetbegović, očito uvjeren u trijumf nad Tihićem.Izetbegović se ponovo preračunao. Uprkos bezrezervnoj  podršci vrha Islamske zajednice BiH, sarajevske organizacije SDA i medijskoj podršci Dnevnog avaza, pretrpio je težak izborni poraz. To je osokolilo Tihića da s više odlučnosti krene u personalni obračun s Izetbegovićevim jatacima u Islamskoj zajednici BiH, reisom Cerićem, KO SDA Sarajevo, Abdulaharisom Šetom i vlasnikom Avaza Fahrudinom Radončićem.Na sva tri fronta Tihić je zabilježio solidan rezultat. Uspio je ograničiti utjecaj reisa Cerića, tako što je u Sabor Islamske zajednice BiH instalirao značajan broj aktivista SDA. Uspio je eliminirati Fahrudina Radončića i njegov SBB iz svih postizbornih kombinatorika a naposlijetku je uspio rasturiti i najjače opoziciono uporište – kantonalni odbor SDA Sarajevo na čelu s Abdulharisom Šetom.No, uspio je protiv sebe okrenuti moćne protivnike koji, ne treba sumnjati, neće skrštenih ruku posmatrati Tihićevu ofanzivu.Pravi rat tek treba očekivati…

„BAKIJE“ IZDALE ŠETU

Uporedo s demontažom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, krenula je i demontaža mita o političkoj moći Bakija, odnosno dugogodišnjeg direktora Bakija Fuada Šehbajrakterevića, koji u sarajevskim političkim krugovima slovi kao moćni kadrovik iz sjene. Šehbajraktarević je preko Šete, s kojim je jako blizak, oblikovao politiku KO SDA Sarajevo i bio je jedan od glavnih Šetinih aduta u sukobu s Tihićem.No, suprotno Šetinom očekivanju, njegov prijatelj i zaštitnik Fuad  Šehbajrakterević nije se pretjerano miješao u aktuelni sukob. Držao se po strani, čime je zapravo osokolio Tihića, s kojim inače nije u pretjerano dobrim odnosima, da odlučnije krene u obračun sa Šetom.

UZ TIHIĆA DVA, UZ ŠETU PET KANTONALNIH POSLANIKA
Centrala SDA uspjela je preuzeti kontrolu nad KO SDA Sarajevo, no poraženi čelnik sarajevske organizacije SDA Abulharis Šeta i dalje kontrolira rad većine poslanika SDA u Skupštini Sarajevskog kantona. Od okupno sedam poslanika, Šetu podržava pet a Tihića samo dva. Pri takvom rasporedu političkih snaga, teško da će aktuelna vlada Sarajevskog kantona, sastavljena od ministara iz SDP-a i SDA, u nepromijenjenom sastavu dočekati kraj mandata. „Šetini poslanici“ mogu oboriti aktuelnu vladu Sarajevskog kantona, ali samo pod uvjetom da se prethodno udruže s opozicionim poslanicima iz SBB-a i SBiH-a.    (Kliker.info-Slobodna Bosna)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku