hamburger-icon

Kliker.info

Obilježavanje “Oluje” u Hrvatskoj : Vojnom paradom u centru Zagreba Hrvatska pokazala mišiće !

Obilježavanje “Oluje” u Hrvatskoj : Vojnom paradom u centru Zagreba Hrvatska pokazala mišiće !

04 Avgusta
23:02 2015

parada31Ulicama Zagreba prodefilirala je svečana vojna parada u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije “Oluja”. Na mimohodu je prikazana osposobljenost i opremljenost Hrvatske vojske koja je članica NATO saveza, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak svečane vojne parade označila je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Kolinda Grabar Kitarović. Uz predsjednicu, na paradi je sudjelovao premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar odbrane Ante Kotromanović, ministri iz Vlade te ostali najviši vojni i politički dužnosnici.

Svečana parada u kojoj su sudjelovali pješački, zrakoplovni, motorizirani, mehanizirani i oklopni postrojbi s različitim borbenim i neborbenim vozilima odigrala se na prostoru od Avenije Marina Držića do Savske ulice.

Nakon što je predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH-a Kolinda Grabar Kitarović izdala zapovijed za početak svečane parade, šest topova kalibra 76 mm Hrvatske kopnene vojske ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označilo je početak vojnog dijela parade.

Nakon počasnih plotuna tri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane preletjela su preko Vukovarske ulice, nakon čega je uslijedila parada pješačkih postrojbi.

U pješačkom dijelu postroja sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe: Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i dr., te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”.

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova ispalilo je dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije “Oluja”, dvadeset godina provedenih u miru i slobodi.

U sklopu zrakoplovnog postroja angažirani su zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja angažirana su borbena i neborbena vozila i tehnika.Na paradi su sudjelovala brojna motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva, kamioni, minobacači, haubice te druga vozila i sredstva.

Istovremeno, za vrijeme trajanja parade, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovile su četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice (HRM) i dva ophodna broda Obalne straže RH.Na vojnoj paradi je održan i bogat kulturno-umjetnički program koji je prikazao vrijednosti hrvatske baštine.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku