hamburger-icon

Kliker.info

Obamine akcije padaju: Za većinu Amerikanaca predsjednik je zemlju promijenio na gore

Obamine akcije padaju: Za većinu Amerikanaca predsjednik je zemlju promijenio na gore

09 Jula
19:42 2012

Novo istraživanje pokazalo je kako se većina Amerikanaca slaže da je predsjednik Barack Obama  ispunio svoje obećanje iz kampanje 2008. da će promijeniti zemlju, ali da je ta promjena uglavnom bila na gore.Washingtonski dnevni list The Hill objavio je u ponedjeljak istraživanje koje je pokazalo da 56 posto ispitanika odgovara tako, u usporedbi sa samo 35 posto koji kažu da se zemlja promijenila na bolje pod Obaminim vodstvom.»Rezultati signaliziraju raširenu nelagodu birača prema smjeru u kojem ide zemlja pod vodstvom Obame i predstavljaju veliki izazov za aktualnog predsjednika koji  traži ponovni izbor ove jeseni«, ocjenjuje list. Istraživanje, koje je provela agencija Pulse Opinion Research, pokazuje da 68 posto ispitanika, bez obzira da li podržavaju Obamu ili ne, vjerujem da je bitno promijenio zemlju od svoje inauguracije u januaru 2009.

Tokom svoje prve predsjedničke kampanje, Obama je rekao da želi « iz temelja promijeniti« Ameriku.Većina republikanaca – 91 posto – vjeruje da je Obama promijenio zemlju na gore. No, istraživanje je pokazalo, da to mišljenje dijeli i svaki peti demokrat.Istraživanje je također pokazalo kako većina ispitanika ne vjeruje da će Obamin vjerojatni republikanski protukandidat Mitt Romney , ako pobjedi na izborima u studenom, donijeti tako dramatične promjene u zemlji, iako je 50 posto kazalo da će dovesti do »značajne« razine promjene, što je »nalaz koji može odražavati želju među anti-Obaminim biračima za preokret predsjedničke politike«, navodi The Hill.Istraživanje je pokazalo i da velika većina građana, njih čak 89 posto, vjeruje da je ovogodišnji izbor između Obame i vjerojatnog republikanskog kandidata Romneya važan u smislu njegovog utjecaja na budućnost zemlje.

Romney skupio daleko više donacija od Obame
Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney u lipnju je prikupio 106,1 milijuna dolara, daleko nadmašivši 71 milijun, koliko je prikupio predsjednik Barack Obama u kampanji prikupljanja donacija uoči izbora 4. novembra. Svota koju je Romneyev izborni stožer objavio u ponedjeljak, najveći je mjesečni iznos dosad prikupljen u predizbornoj kampanji 2012., a rekord i dalje drži Obama iz kampanje za prošle izbore, kad je u rujnu 2008. prikupio 150,7 milijuna dolara. »Ovomjesečno prikupljanje novca zapravo je poruka birača da žele promjenu smjera u Washingtonu«, ustvrdio je u pisanoj izjavi Spencer Zwick, zadužen za financije u Romneyevom taboru.

Iz Romneyevog stožera objavili su da je 22,3 milijuna od 106,1 milijuna prikupljeno u donacijama do 250 dolara, a te manje donacije obično su pokazatelj koliko široku potporu kandidat ima među »običnim« građanima. Obamin izborni stožer u svibnju je počeo pozivati svoje birače da počnu donirati više novca, upozorivši kako bi se prvi put u povijesti moglo dogoditi da aktualni  predsjednik koji želi dobiti drugi mandat bude u financijski lošijem položaju od protukandidata. »Mi i ne uspijevamo ponoviti ni vlastite rezultate, što znači da se njihova prednost samo povećava i ako se to nastavi, moglo bi nas koštati izbora«, rekao je voditelj Obamine kampanje Jim Messina. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku