hamburger-icon

Kliker.info

Obama odlučio: Nećemo objaviti fotografije mrtvog Bin Ladena!

Obama odlučio: Nećemo objaviti fotografije mrtvog Bin Ladena!

04 Maja
19:53 2011

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je da neće objaviti fotografije ubijenog vođe Al Quaide Osame bin Ladena, službeno je potvrđeno CNN-u iz Bijele kuće."Rizici koji dolaze s objavljivanjem tih fotografija veći su od koristi. Teoretičari zavjere ionako će govoriti ono što im je doktrinirano", izjavio je Obama u intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minutes", koji će biti objavljen u nedjelju.Mike Rogers, predsjednik Odbora obavještajnih službi i član Republikanske stranke, izjavio je da bi objavljivanje fotografija moglo izazvati negativnu reakciju svjetske javnosti prema SAD-u. Amerikanci strahuju da bi razmetanje fotografijama ubijenog Osame moglo isprovocirati terorističke napade na američke mete na Bliskom istoku.

Hillary Clinton nagovorila Obamu da ne objavljuje fotografiju?

"Predsjednik nikada nije bio za objavljivanje fotografije", kazao je CNN-u izvor blizak Obami, uz objašnjenje da nitko ozbiljan ionako nije doveo u pitanje Bin Ladenovu smrt. Teoretičari zavjere Obamu ne zabrinjavaju jer smatra da na njih ionako ne može utjecati. Obaminu odluku podržali su i državna tajnica Hillary Clinton, kao i ministar obrane Robert Gates. Prema informacijama u američkim medijima, upravo je Clinton bila najveća protivnica objavljivanja fotografije mrtvog Bin Ladena, te je na kraju uvjerila i Obamu kako je to nepotrebno.

Strahuju da bi objava fotografija izazvala nasilje na Bliskom istoku

Tri dana je trajalo natezanje "hoće li – neće li" Amerikanci fotografijama dokazati da su doista ubili najtraženijeg svjetskog terorista. Iz Bijele kuće je novinarima u nekoliko navrata poručeno da trebaju biti strpljivi i da će biti obaviješteni o odluci čim ona bude donesena. Obamini najbliži suradnici poručivali su da su fotografije vrlo uznemirujuće, izuzetno nasilne i da zbog toga nije lako donijeti odluku o njihovom objavljivanju. Također su strahovali da bi objava tih fotografija mogla dodatno razljutiti teroriste koji spremaju osvetu zbog Bin Ladenovog ubojstva. No, istovremeno su ih pritiskali oni koji su postavljali pitanje zbog čega bi Obami trebalo vjerovati na riječ da je Bin Laden doista mrtav.

Obama demantirao šefa CIA i senatore Demokratske stranke

Prema informacijama koje su do sada izlazilo u javnost, činilo se da će fotografije ipak biti objavljene. Najprije je konzervativni portal The Drudge Report jučer objavio da će Bijela kuća medijima poslati fotografije već tijekom dana. Međutim, odmah je poslan i službeni demantij te informacije. Zatim se prije samo nekoliko sati objavio direktor CIA-e Leon Panetta, koji je rekao da će fotografije sasvim sigurno u nekom trenutku biti objavljene, ali i napomenuo da konačnu odluku o tome mora donijeti Bijela kuća. "Mislim da je bitno, s obzirom na to da znaju da ih imamo, da ih objavimo", kazao je Panetta te dodao kako ne zna kada će fotografije biti objavljene. Oglasila su se i dva neimenovana senatora Demokratske stranke, koji su također kazali kako će fotografije sigurno biti objavljene. "Očekujemo da će fotografije ubrzo biti objavljene", poručili su senatori koji su željeli ostati anonimni. Ali ni oni nisu mogli kazati kada će javnost vidjeti finalni dokaz da je Bin Laden mrtav.

Sarah Palin: Dosta kukavičluka, pokaži fotografiju!

Mnogi američki političari prihvatili su Obamine razloge protiv objavljivanja fotografije. Ipak, među republikancima se našlo nekoliko kritičara koji inzistiraju na tome da vide Bin Ladena s rupom od metka u glavi. Predvodi ih glasnogovornica najzadrtije desnice Sarah Palin. "Pokaži fotografiju kao upozorenje svima ostalima koji žele uništenje Amerike. Dosta kukavičluka, dosta politikantstva, dosta dramatiziranja; to je sve dio misije", napisala je Palin na Twitteru, njenom omiljenom alatu za komuniciranje s javnosti. Nažalost, poruke na Twitteru ne mogu biti duže od 140 znakova pa bivša kandidatkinja za potpredsjednicu nije stigla objasniti zbog čega misli da bi fotografija mrtvog Bin Ladena prestrašila teroriste koji se najčešće upuštaju u  samoubilačke misije. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku