hamburger-icon

Kliker.info

Obama : Djeco, očekujemo od vas velike stvari, učinite nas ponosnima

Obama : Djeco, očekujemo od vas velike stvari, učinite nas ponosnima

08 Septembra
21:35 2009

 “Očekujem od vas da uložite najviše što možete u sve što radite. Od svakog od vas očekujem velike stvari. Zato nas nemojte iznevjeriti, ni svoje roditelje, ni svoju zemlju, ni sebe same. Učinite nas ponosnima. Znam da vi to možete”. Ovo je bit obraćanja američkoga predsjednika Baracka Obame učenicima američkih škola, od vrtića do srednje, na početku školske godine. Govor je održao u srednjoj školi Wakefield u Arlingtonu (Virginia) pokraj glavnog grada Washingtona, a njegov govor izravno je prenosila mreža koja neprekidno uživo prenosi washingtonska događanja C-SPAN.  

No, ni ovo poticajno obraćanje predsjednika učenicima, prvo od govora đacima predsjednika Georga Busha starijeg 1991. godine, u podijeljenoj i podgrijanoj američkoj političkoj atmosferi nije moglo proći bez kontroverzi. Na najavu govora, koji je prvobitno trebao u isto vrijeme ući u sve učionice, uslijedile su oštre reakcije nekih roditelja i pojedinih političara, uglavnom s desna, i to u stilu: nije nam potrebno da predsjednik daje moralne lekcije našoj djeci, neka ne unosi svoju politiku u škole i sl. Upravitelji škola koji su se našli pred pritiskom donijeli su razne odluke  – neki da će ipak dopustiti izravni prijenos, drugi da će snimati prijenos i emitirati zainteresiranim učenicima i roditeljima na njihov zahtjev.U osnovnoj školi u gradiću Wellesley kraj Bostona rekli su da su odluku ostavili svakom od učitelja ponaosob te da se većina ipak odlučila uključiti u prijenos. 

Traži potporu sindikata za reformu                    Američki je predsjednik u ponedeljak već govorio u Cincinnatiju (Ohio) na izletu savezne unije sindikata AFL-CIO u povodu ovdašnjeg Dana rada i ocijenio da “program oporavka djeluje” i zemlja izlazi iz krize te energičnije no ikad zatražio potporu sindikata za zdravstvenu reformu. Ali, sutra navečer očekuje ga najbitnije – drugi put od stupanja na dužnost obratit će se naciji, a cijeli govor pred oba doma Kongresa bit će posvećen ključnoj reformi zdravstva. Očekuje se da će, pošto je vidio da je gotovo nemoguć kompromis s republikancima i kritičarima s desna koji su tijekom kolovoza bučno opstruirali skupove građana o zdravstvu optužbama da zemlja skreće s kapitalističkog puta te zdravstvenom skrbi za sve može ući u još veće dugove, Obama oštrije no do sada zahtijevati uključivanje javne opcije u reformu, i dati konkretnije prijedloge koji bi trebali biti uključeni u novi zakon.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku