hamburger-icon

Kliker.info

Obama : “Ameriko, vrijeme je da se okrenemo izgradnji zemlje ovdje, kod kuće”

Obama : “Ameriko, vrijeme je da se okrenemo izgradnji zemlje ovdje, kod kuće”

23 Juna
05:33 2011

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama objavio je početak postupnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Od sto hiljada vojnika do kraja ove godine kući će se vratiti 10.000, a do kraja ljeta sljedeće godine – ukupno 33.000. "Nakon ovog inicijalnog smanjena snaga, broj američkih vojnika će se nastaviti smanjivati uz prepuštanje vodeće uloge afganistanskim snagama sigurnosti"  – rekao je predsjednik Obama. "Taj tranzicijski proces" – dodao je – "bit će završen do 2014.godine, kada će narod Afganistana preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost".U televizijskom obraćanju naciji, predsjednik Obama je rekao da je u zemlji koja je toliko dugo ratovala nemoguće postići mir bez prethodnog postizanja političkog rješenja.

 "I dok jačamo afganistansku vlast i snage sigurnosti, Amerika će se uključiti u inicijative za pomirenje afganistanskog naroda, uključujući i talibane. Naše stajalište glede tih razgovora je jasno:  mora ih predvoditi afganistanska vlada, a oni koji žele biti dio afganistanskog mira moraju raskinuti veze s al-Qaidom, odreći će nasilja i poštivati ustav".Predsjednik Obama je rekao da je cilj kojem se teži ostvariv i vrlo jasan:  uklanjanje sigurnih utočišta iz kojih al-Qaida i njeni saveznici mogu pokretati napade na Sjedinjene Države i saveznike. No, kako je dodao, Amerika neće održavati red na afganistanskim ulicama, niti u nedogled ophoditi njihove planine – jer, to je odgovornost afganistanskih vlasti.Američki predsjednik je ukazao na teško desetljeće tijekom kojeg je poginulo gotovo 4500 američkih vojnika u Iraku i više od 1500 u Afganistanu, najavljujući dolazeće promjene. "Večeras nalazimo zadovoljstvo u spoznaji da se plima rata povlači. Manje je naših sinova i kćeri izloženo opasnosti.

Okončali smo borbenu misiju u Iraku i više od 100.000 američkih vojnika već je napustilo tu zemlju. Ovi dugi ratovi doći će do svog razumnog kraja".Govoreći o poukama koje treba izvući iz desetljeća rata, predsjednik Obama je  rekao da se neki zalažu za izolaciju i ignoriranje realnih opasnosti, dok se drugi zalaži za konfrontiranje sa svakim zlom koje se pojavi u svijetu. On se založio za "srednji put"  –  biti pragmatičan koliko i strastan, jednako strateški orijentiran koliko i odlučan. "Kada se nad nedužnima vrši pokolj i međunarodna sigurnost ugrožava, ne moramo birati između stajanja skrštenih ruku i  poduzimanja jednostrane akcije. Umjesto toga, moramo organizirati međunarodnu akciju, kakvu imamo u Libiji, gdje nemamo nijednog vojnika u samoj zemlji, nego podržavamo naše saveznike u zaštiti libijskog naroda pružajući im priliku da odrede vlastitu sudbinu".Američki redsjednik je podsjetio da je tijekom desetljeća rata potrošeno bilijun dolara, a pred kraj obraćanja naciji rekao: "Ameriko, vrijeme je da se okrenemo ka izgradnji zemlje ovdje, kod kuće". (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku