hamburger-icon

Kliker.info

Novo otkriće : Kineski car naredio da mu pronađu eliksir besmrtnosti

Novo otkriće : Kineski car naredio da mu pronađu eliksir besmrtnosti

Decembar 26
07:53 2017

Prvi kineski car, zloglasni Qin Shihuang, naredio je svojim službenicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva 2000 godina star tekst pronađen za vrijeme arheoloških iskapanja na jugu zemlje, izvještava  novinska agencija Xinhua.

Opsesija prvog kineskog cara vječnim životom bila je dobro poznata. Dao si je izgraditi ogroman podzemni mauzolej u Xianu, u kojem se nalazi gotovo 8000 vojnika od terakote koji su ga trebali štititi s one strane života. Ta zagrobna vojska otkrivena je 1974.

No proučavajući tekstove pronađene 2002. godine na dnu bunara u pokrajini Hunan, arheolozi su utvrdili kako je Qin Shihuang naredio nacionalnu potragu za eliksirom koji bi mu osigurao vječni život.

– Selo po imenu Duxiang izvijestilo je kako još nije pronađen čudesni napitak dajući naslutiti da će se potraga nastaviti – javlja Xinhua.

Selo Langya, u sadašnjoj pokrajini Shandong, “ubralo je biljku na svetoj planini”. Napitak očito nije imao učinka budući da je Qin Shihuang prema povjesničarima umro 210. godine prije Krista, nakon 11 godina carevanja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *