hamburger-icon

Kliker.info

Novinar Michael Goldfarb za “GlobalPost” : Karadžiću je trebalo presuditi kao Sadamu i Gadafiju

Novinar Michael Goldfarb za “GlobalPost” : Karadžiću je trebalo presuditi kao Sadamu i Gadafiju

19 Oktobra
05:00 2012

Nekadašnji dopisnik iz opkoljenog Sarajeva Michael Goldfarb je u opširnom tekstu "Gdje je pravda za Karadžićeve žrtve" napisanom za GlobalPost komentarisao početak iznošenja odbrane ratnog zločinca kojeg je nazvao bolesnim čovjekom.

"Karadžić je na početku iznošenja svoje odbrane rekao kako za svoje postupke učinjene u ratu trebao biti nagrađen, te da je on ustvari tolerantan čovjek blage naravi. Ako mislite da je tako, onda pogledajte samo četvrti nastavak serijala ‘Smrt Jugoslavije’, odnosno, pogledajte samo posljednjih minut i po te emisije gdje Mladić stoji pored Karadžića i naređuje granatiranje muslimanskih naselja", piše, između ostalog, u svojoj kolumni Goldfarb, koji se dalje u tekstu osvrnuo na mentalni poremećaj ratni srpskih vođa koje vidi "teško bolesnim".

"Bolest koju oni imaju (Mladić, Milošević, Karadžić) treba svrstati u dijagnostički priručnik mentalnih poremećaja. Ti ljudi žive u paralelnom svijetu, gdje oni same sebe vide, ne kao ljude, nego kao čitave nacije".Njihovu egomanijakalnu osobinu Goldfarb uopređuje sa Lujom XIV i rumunskim diktatorom Čaušeskuom koji su se vodili motom "Ja sam država".Najzanimljiviji dio Goldfarbovog teksta odnosi se na suđenje zločincima poput Karadžića koji u sudnici imaju svoj svojevrstan show.

"Šta u principu znači dovesti pred sud nekoga ko ne priznaje taj sud niti sve oko njega, misleći da je on iznad svih. Karadžić, kao i njemu slični imaju mogućnost da tokom suđenja iznesu svoje bolesno viđenje stvarnosti, što prouzrokuje činjenicu da ga njegovi sljedbenici i dalje slijepo prate dižući ga u nebesa".

Poenta čitave priče koju Goldfarb potencira u svom tekstu je sljedeće pitanje:

"Šta bi se desilo da su pred sud u Hagu dovedeni Sadam Husein ili Moamer Gadafi? Oni bi taj sud i svjetski auditorij koristili za potpirivanje stavova svojih pristaša. Dalje, postavlja se pitanje, gdje treba suditi Bašaru al-Asadu? Sve u svemu, ako je Karadžiću dopušteno da pravi sprdnju od naše stvarnosti, onda je vjerovatno postojao i efikasniji način da se s njim izađe nakraj", tvrdi Goldfarb.  (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku