hamburger-icon

Kliker.info

Novi zaplet : Senidu Bećirović spasili ratni zločinci?!

Novi zaplet : Senidu Bećirović spasili ratni zločinci?!

05 Marta
14:20 2009

Nevjerovatna sudbina Senide Bećirović iz Capardi kod Kalesije, koja je na početku rata odnesena iz porodične kuće i pod imenom Mila Janković odrasla u Beogradu, i dalje izaziva veliko interesiranje medija u regiji. Priča o njoj ovih dana dobila je novi zaplet. Senidi je, nakon što je uspjela pronaći oca Muhameda, ispričano da ju je iz zapaljene kuće u Capardama, nakon što su srpske jedinice okupirale ovo selo, spasio vojnik koji je kasnije poginuo. Tu priču ponavljali su svi koji su na bilo koji način imali veze s njenim donošenjem u Šekoviće i Vlasenicu te usvajanjem u Beogradu.No, prije nekoliko dana skoro romantična priča o vojniku spasiocu djeteta dobila je neočekivan tok, koji na cijeli slučaj baca potpuno novo svjetlo. U beogradskoj "Politici" objavljen je tekst u kojem se tvrdi da su Senidu spasila, ustvari, trojica vojnika i jedna žena. Autor ovog teksta je ratni reporter "Politike" Radovan Kovačević, koji je 1993. godine objavio priču o djevojčici, nakon koje su je usvojili Živana i Živko Janković iz Beograda.

U prilično patetičnoj priči o vojnicima humanistima "Politika" navodi da su Zdravki Elez, ženi iz Vlasenice, bebu donijeli brat i sestra Dragana i Zoran Bobar te Mišo Stupar i Mišo Pelemiš.- Svi ih znaju u Vlasenici – ratnici, specijalci, ovim postupkom dokazali su da imaju dušu -navodi se u "Politici".No, ako su imena koje navodi "Politika" tačna, neminovno se nameće pitanje da li je humanost bila glavni motiv Senidinih spasilaca ili je u pitanju bilo nešto sasvim drugo. Naime, na spomen imena Miloš Mišo Stupar i Miodrag Mišo Pelemiš svim vlaseničkim i srebreničkim Bošnjacima ledi se krv u žilama. Stupar je jedan od sedmorice ratnih zločinaca koje je Sud BiH prošle godine osudio na po 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici. Pelemiš je bio komandant zloglasnog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, čiji su pripadnici, među kojima je i presuđeni Dražen Erdemović, vršili egzekucije nad srebreničkim Bošnjacima u julu 1995. 
Pitanja bez odgovora                           esu li zaista Stupar i Pelemiš, i iz kojih pobuda, odnijeli Senidu u Vlasenicu? Je li ona jedino dijete koje je tada odneseno? Je li i ova verzija događaja samo "zabacivanje tragova" kako nikada niko ne bi bio pitan za sudbinu više od 30 ljudi koji su ubijeni onog dana kada je Senida spašena, među kojima su i njena majka i sestra? Sve ovo pitanja su na koja još nema odgovora.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku