hamburger-icon

Kliker.info

Novi šokantan slučaj potresao Sarajevo : Očuh Lovrenović tvrdi da je dječak žrtva nasilja vršnjaka!

Novi šokantan slučaj potresao Sarajevo : Očuh Lovrenović tvrdi da je dječak žrtva nasilja vršnjaka!

31 Decembra
08:21 2015

DubravkoTužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) KS poduzelo je hitne radnje da bi se što prije utvrdile okolnosti samoubistva 15-godišnjeg Mahira Rakovca koji je sredinom decembra skočio sa 8. sprata zgrade na Dobrinji, potvrdila je za „Avaz“ Azra Bavčić iz Odjela za odnose s javnošću.

Prema riječima Bavčić, Tužilaštvo KS o neposrednom uzroku smrti tragično stradalog mladića, koji se ubio pod nerazjašnjenim okolnostima, očitovat će se nakon što dobije nalaz obdukcije.

Tragičan događaj  

Na površinu izlazi tek poneki detalj o smrti dječaka koji je odnedavno bio učenik OŠ „Aleksa Šantić“ u Sarajevu. Njegov očuh Dubravko Lovrenović, poznati profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u tekstu koji je objavio na internetu tvrdi da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja. „Dnevni avaz“ je odmah nakon tragičnog događaja imao informaciju da je Lovrenović očuh dječaka, ali s obzirom na to da je riječ o maloljetniku, njegov smo identitet sačuvali od javnosti. Međutim, sam Lovrenović, teško pogođen tragedijom, objavio je tekst u kojem otvoreno govori o slučaju.

Optužbe koje je Lovrenović iznio nekoliko dana nakon tragičnog događaja u porodici o nasilju koje je u školi vršeno nad njegovim pastorkom, provjerava i Kantonalno Tužilaštvo.

– Što se tiče navoda gospodina Dubravka Lovrenovića u vezi s vršnjačkim nasiljem, Tužilaštvo vrši provjeru tih navoda i poduzima potrebne radnje – potvrdila nam je Bavčić.

Lovrenovića smo jučer kontaktirali, ali nam je rekao da se nalazi u MUP-u KS sa suprugom te da detalje zbog istrage koja se vodi ne može otkrivati.

– Ja sam izgubio dijete nepovratno, sve dok traje policijska istraga, o tome ne želimo govoriti – kazao je kratko Lovrenović.

U tekstu koji je objavljen na portalima, a čiju nam je autentičnost potvrdio, on je otvorio dušu.

Bio u policiji

– Borim se s osjećajem najtežeg mogućeg gubitka – gubitka djeteta kojem, istina, nisam bio biološki otac, ali koje me zvalo ocem i bio je moj sin. Dolazim s užasnom spoznajom koju još nisam preradio i ne znam hoću li ikada, da je moj Mahir, prema svemu onome što je, nažalost, tek nakon njegove smrti izašlo navidjelo, žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se, brže nego što se očekivalo, raspliće i slaže u sliku na kojoj bi Mahirovim vršnjacima -zlostavljačima i zlostavljačicama, pozavidio i „stanovnik“ Danteovog pakla – kazao je Lovrenović.

 

Istakao je da odgovorne institucije, policija, tužilaštvo, resorna ministarstva, parlamenti, skupštine, škole, pedagoški zavodi… moraju hitno poduzeti odgovarajuće, za početak privremene mjere, da ovako nešto ne bi zadesilo još nečije dijete izloženo sociopatskim formama ponašanja.

– Žalim tu djecu i od srca im želim da ozdrave od nasilja kojim su dubinski zaražena, siguran sam da ne želim da njih, ili sutra njihovu djecu, zadesi Mahirova sudbina. Iskusni stručnjak za maloljetničku delinkvenciju i nasilje kaže mi da oblik zlostavljanja kojemu je bio izložen Mahir pogubno destruira dječiju ličnost i dovodi je do disocijacije. Krajnji cilj svih navedenih institucija morao bi biti zakon kojim se na odgovarajući način sankcionira vršnjačko nasilje u školama, iz kojeg ne trebaju biti izuzeti ni nastavnici – istakao je Lovrenović.

Odgovori nadležnih

Od istražnih organa očekuje odgovore kada, gdje i kako je nad njegovim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao.

– Nadam se da će, uz ostala, odgovoriti na pitanje jesu li Mahira, istina “samo” verbalno, zlostavljali čak i neki njegovi nastavnici? A to šta je Mahir mislio o takvim školama i takvim nastavnicima, rekao je time što je, prije nego što će se baciti s osmog sprata zgrade u kojoj je živio, zapalio svoj ruksak s knjigama. Je li moglo biti rječitije oporuke? I njihova odgovornost, ako postoji, mora se poimenično utvrditi – kazao je Lovrenović.

Nasilje se nije desilo u školi “Aleksa Šantić“

Iako dječak koji se ubio 14. decembra nekoliko dana nije bio u školi, što je ostavilo prostor za sumnju da su možda školski problemi razlog samoubistva, nadležni iz OŠ “Aleksa Šantić” nemaju komentara.

Dječak je dugo sjedio u haustoru prije nego što se odlučio za očajnički čin. U jednom momentu zapalio je svoj školski ruksak, a onda je otvorio prozor i skočio.

– Nasilje koje spominje profesor Lovrenović nije se desilo u OŠ “Aleksa Šantić”, već vjerovatno u nekoj prethodnoj školi koju je učenik pohađao. Mi zaista nemamo o tom događaju nikakvih komentara – kazali su nam iz škole.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku