hamburger-icon

Kliker.info

Novi slučaj diskriminacije : Bošnjačka djeca iz Srebrenice prestaju ići u školu?

Novi slučaj diskriminacije : Bošnjačka djeca iz Srebrenice prestaju ići u školu?

24 Januara
07:43 2012

Nakon bezbroj upozorenja i višegodišnje borbe protiv diskriminacije u obrazovanju roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici najavljuju da će svoju djecu prestati slati na nastavu sve dok ona ne budu ravnopravna s učenicima ostalih nacionalnosti. Povodom toga roditelji su se pismom obratili nadležnim općinskim, entitetskim i državnim institucijama te međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama u BiH.

– Nećemo da naša djeca idu u školu koja nosi Njegoševo, odnosno ime čovjeka koji u svom najpoznatijem djelu na najbrutalniji način vrijeđa muslimane. Odavno smo tražili da se taj naziv promijeni, ali su naši zahtjevi ostali bez odgovora. Poznata je činjenica da je u školi 49,5 posto bošnjačke djece, a stalno zaposlenje ima samo devetero nastavnika Bošnjaka, koji su, uglavnom, raspoređeni po selima gdje imaju po nekoliko učenika, dok je njih 11 zaposleno po ugovoru o djelu – kaže za naš list Alija Tabaković, koji je u ime nezadovoljnih roditelja potpisao ovo pismo.U sjedištu škole u Srebrenici, navodi Tabaković, radi samo troje nastavnika Bošnjaka, kojima menadžment ne dozvoljava da vode razredno starješinstvo, dok kompletno rukovodstvo i administraciju škole čine Srbi. Također, u Školskom odboru samo je dvoje Bošnjaka.

U petak sastanak

Na zahtjev roditelja bošnjačkih učenika iz Srebrenice, za petak je u Banjoj Luci zakazan sastanak s ministrom obrazovanja RS Antonom Kasipovićem. Od tog sastanka roditelji očekuju konkretne rezultate i rješavanje problema. Ukoliko se to ne desi, bit će prisiljeni djecu prestati slati u školu u kojoj, inače, nemaju zastupljenu ni nacionalnu grupu predmeta.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku