hamburger-icon

Kliker.info

Novi reis Husein ef Kavazović: Svjestan sam veličine dužnosti i obaveze koje su mi danas povjerene

Novi reis Husein ef Kavazović: Svjestan sam veličine dužnosti i obaveze koje su mi danas povjerene

23 Septembra
17:02 2012
Novoizabrani reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović kazao je danas nakon izbora za vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka da je "ispunjena velika dužnost koja je bila pred nama kao članovima i predvodnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ", javlja izvještač agencije Anadolija."Smatram da smo dostojanstveno, kako nam i priliči, izvršili ovaj izbor.Zahvaljujem se muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla.
 
 Nastavit ćemo sve dobre poslove i programe u Zajednici, ali i pokretati nove potrebne za njeno unaprjeđenje", rekao je Kavazović.Svjestan je, kako je dodao, veličine dužnosti i obaveze koje su mi danas povjerene."Upućujem dovu Allahu dž. š. da mi da snage da ih časno i dostojanstveno nosim na zadovoljstvo muslimana u cijeloj IZBiH i dobrobit svih ljudi", istakao je Kavazović.Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović izabran je glasovima članova izbornog tijela za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), potvrđeno je agenciji Anadolija od više izvora koji prisustvuju sjednici koja se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.Kavazović je osvojio 240 glasova, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović 69 glasova, a sarajevski muftija Husein ef. Smajić 45 glasova.
Safet Softić: Čestitam muslimanima novog reisa
Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić potvrdio je informaciju agencije Anadolija (AA) da je dosadašnji tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.On je, također, potvrdio da je Kavazović uvjerljivo pobijedio sa 240 glasova članova izbornog tijela, dok su travnički muftija Nusret ef. Abdibegović i sarajevski muftija Husein ef. Smajić osvojili 69, odnosno 45 glasova."Čestitam svim muslimanima, svim pripadnicima IZBiH novog reisu-l-ulelmu, koji će obavljati navedenu dužnost u mandatu od sedam godinama", rekao je Softić.Dodao je da će najvažnija aktivnost Sabora u narednom periodu, a pod mandatom novog reisu-l-uleme, biti izrada platforme za novi Ustav IZBiH. Donošenje Ustava je planirano za iduću godinu."Mi ćemo u tom periodu pokrenuti široku raspravu unutar IZBiH. Očekujemo da će muslimani, pored novog reisu-l-uleme, dobiti i novi Ustav IZBiH", rekao je Softić. (Kliker.info-Anadolija)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku