hamburger-icon

Kliker.info

Novi rat na pomolu : Tadić zatražio prekid sukoba između KFOR-a i Srba(VIDEO)

Novi rat na pomolu : Tadić zatražio prekid sukoba između KFOR-a i Srba(VIDEO)

28 Novembra
19:50 2011

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u ponedjeljak "hitan prekid sukoba" između pripadnika KFOR-a i Srba u selu Jagnjenici u blizini srbijansko-kosovske granice."Pozivam dužnosnike KFOR-a, EULEX-a i političke predstavnike Srba na trenutačno smirivanje situacije i osiguranje pune slobode kretanja isključivo putem dijaloga i bez upotrebe nasilja. Životi naših građana i pripadnika međunarodnih institucija moraju na svaki način biti sačuvani", poručio je Tadić u pripćenju.Srbijanski je predsjednik upozorio da eskalacija sukoba dovodi u pitanje "vitalni interes Republike Srbije" i smanjuje mogućnost kompromisnog i održivog rješenja na Kosovu."Međunarodni akti obvezuju KFOR i EULEX da svojim akcijama pridonose smirivanju stanja. Politički čelnici Srba moraju spriječiti ekstremiste koji dovode u pitanje osobnu sigurnost naših sugrađana i međunarodnih djelatnika na Kosovu.

Jedino su mir, dijalog i rješavanje problema izlaz iz ove i svake krizne situacije", istaknuo je Tadić.U najnovijem incidentu između lokalnih Srba na sjeveru Kosova i pripadnika međunarodnih snaga KFOR-a, na jednoj od barikada u mjestu Jagnjenici, na cesti prema graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, u ponedjeljak su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, dok je ozlijeđeno nekoliko desetina civila, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini. Sukob je izbio, kako se navodi, kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu na cesti Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, pri čemu su vojnici KFOR-a upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su ovi odgovorili bacajući na vojnike kamenje i palice te, kako se ističe, pucajući iz malokalibarskoga vatrenog oružja.

U izjavi koju prenose mediji glasnogovornik KFOR-a Frank Martin naveo je kako su dva vojnika KFOR-a ranjena iz vatrenog oružja, dok Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.Glavno zapovjedništvo KFOR-a na Kosovu priopćilo je da su snage KFOR-a uklonile vozila s barikade. U toj su akciji korišteni vodeni topovi protiv prosvjednika."Tijekom operacije prosvjednici su koristili naoružanje malog kalibra i ranili dva vojnika KFOR-a. KFOR također može potvrdi da je bilo pojedinačne uporabe gumenih metaka i suzavca kao odgovor na reakcije prosvjednika", navodi se u priopćenju.Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku