hamburger-icon

Kliker.info

Novi pristup : Američki specijalci stigli na sjever Sirije

Novi pristup : Američki specijalci stigli na sjever Sirije

27 Novembra
08:10 2015

Specijalci3Prvi pripadnici specijalnih jedinica Sjedinjenih Američkih Država pristigli su na sjever Sirije gdje će uvježbavati snage umjerene sirijske opozicije i kurdske borce za borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) potvrdili su u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski izvori.

Pripadnici vojske SAD-a došli su Kobane i pokrajinu Hasaki gdje će obučavati borce novoosnovane arapsko-kurdske koalicije, rekao je agenciji DPA voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava.Kurdski izvor u Kobaneu također je potvrdio dolazak američkih vojnika u grad.

Smanjivanje teritorije

SAD je krajem oktobra najavio da će poslati specijalne snage koje će savjetovati pobunjenike u borbi protiv ISIL-a.

Tada je američki ministar Ashton Carter  izjavio kako će njegova država pokrenuti kopnene vojne akcije u Siriji i Iraku protiv ISIL-a, ukoliko to bude potrebno.

Istakao je kako je razočaran neuspjelim naporima SAD-a da formira nove pobunjeničke sirijske snage koje bi se borile protiv pripadnika ISIL-a.

Stoga novi pristup, prema riječima Cartera, uključuje saradnju sa već provjerenim liderima grupa koji predvode borbe protiv ove oružane grupe te njihovo dodatno opremanje i obučavanje.

„Ako se bude radilo onako kako planiramo, sve akcije na terenu i zračne akcije trebaju pomoći da se smanji teritorij na kojem je ISIL u manji prostor. To opet stvara nove mogućnosti za ciljanje te grupe“, kazao je Carter dodavši kako nova strategija borbe protiv ISIL-a uključuje napore iračke vlade da se bori protiv ove grupe u pokrajini Anbar.

SAD je početkom oktobra promijenio program obuke i snabdjevanje sirijskih pobunjenika,  jer je za uloženih 500 miliona dolara, obučeno samo 60 boraca, umjesto planiranih 5.400. Tada su najavili novi model obuke.

Novi model Intervencije

“Sekretar za odbranu Ashton Carter sada usmjerava Ministarstvo odbrane da osigura opremu i oružje za izabrane grupe sposobnih lidera i njihove jedinice, kako bi vremenom mogli koncentrirati snage i ući u teritoriju koju još kontrolira ISIL”, saopćio je  glasnogovornik Pentagona Peter Cook, dodajući kako će SAD pobunjenicima koji se bore protiv ISIL-a pružati podršku iz zraka.

Također je Savez sirijskih pobunjeničkih skupina, koje podržava Washington, najavio novu ofanzivu protiv te organizacije u sjeveroistočnoj pokrajini Hasaki.To će, otkad su u oktobru objavile svoje osnivanje, biti prva proglašena operacija Sirijskih demokratskih snaga koje su ujedinile nekoliko sirijskih pobunjeničkih skupina i kurdsku miliciju.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku