hamburger-icon

Kliker.info

Novi potres u Washingtonu : Trump smijenio Tillersona s dužnosti državnog sekretara

Novi potres u Washingtonu : Trump smijenio Tillersona s dužnosti državnog sekretara

Mart 13
15:05 2018

Američki državni sekretar Rex Tillerson smijenjen je s dužnosti, a zamijenit će ga sadašnji čelnik CIA-e Mike Pompeo, objavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump, prenose agencije.

Bez obrazloženja odluke

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni sekretar. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”, napisao je Trump na Twitteru.

Predstavnik Bijele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smjene državnog sekretara Tillersona da je Trump želio imati novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovinskih pregovora, prenio je Reuters.

Istovremeno, direktor CIA-e Mike Pompeo povodom najavljenog imenovanja kaže da je zahvalan predsjedniku Trumpu na prilici da “služi kao direktor Centralne obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar”.

“Njegovo (Trumpovo) vodstvo učinilo je SAD sigurnim i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom svijeta za daljnji prosperitet SAD-a. Rad s velikim ljudima u CIA-i, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici s kojima sam se susreo, bila je jedna od velikih počasti u mom životu”, napisao je Pompeo u saopćenju, prenosi Washington Post.

Haspel, koja će biti imenovana za novu direktoricu CIA-e i ujedno postati prva žena na tom mjestu izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

“Nakon 30 godina rada u CIA-i bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Mikea Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trumpu i njegovim povjerenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obavještajne agencije”, rekla je Haspel.

Najveća promjena u administraciji

Smjena Rexa Tillersona najveća je promjena u Trumpovoj administraciji dosad, a očekivala se još od oktobra, kad su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson nazvao Trumpa “kretenom”.

Trump je više puta javno potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih inicijativa, a svog državnog sekretara prošle sedmice nije ni obavijestio da prihvata sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove odluke vratio sa skraćenog službenog puta po Africi.

Američki predsjednik nije dao objašnjenje zbog čega je došlo do smjene Tillersona.

Tillerson je na mjesto državnog sekretara došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *