hamburger-icon

Kliker.info

Novi poraz Trumpovog kandidata : Demokratski senator Raphael Warnock pobjednik drugog kruga izbora u Džordžiji

Novi poraz Trumpovog kandidata : Demokratski senator Raphael Warnock pobjednik drugog kruga izbora u Džordžiji

07 Decembra
05:28 2022

Demokratski senator Raphael Warnock  pobijedio je u utorak republikanskog kandidata i bivšeg fudbalera Herschela Walkera  u drugom krugu izbora u Džordžiji, čime su demokrate proširile većinu u Senatu.

Poslije Warnockove  pobjede, demokrate će imati većinu od 51. mjesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obje stranke imale po 50 mjesta. To će demokratama donekle olakšati da potvrđuju Bidenove  kandidate za sudije i položaje u administraciji. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca.

Warnockova  pobjeda učvrstila je status Džordžije kao jedne od ključnih država na predsjedničkim izborima 2024. godine. Demokrate su protekle dvije godine pobijedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali u kojoj je predsjednik Joe Biden  pobijedio 2020. godine.

Walkerov  poraz predstavlja neuspjeh za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se ponovo kandidovao za republikansku predsjedničku nominaciju. Trump je na proteklim kongresnim izborima podržao Walkera  i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata, ali je imao pomiješane rezultate u tijesnim trkama.

Walkerovu  kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših djevojaka – koje je negirao – da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim.

Drugi krug izbora u Džoržiji, održan nakon što ni jedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova tokom prvog kruga 8. novembra, najskuplja je izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara. Prema finansijskim podacima, Warnock  je imao jasnu prednost kada je riječ o novcu izdvojenom za kampanju.

Ovo je druga Warnockova  pobjeda u drugom krugu izbora za dvije godine – mjesto senatora prvi put je osvojio u januaru 2021. godine.

Warnock  je sveštenik u istorijskoj crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovjedao čuveni američki borac za ljudska prava Martin Luter King. I Warnock i Walker  su Afroamerikanci.

Waler  je optužio Warnocka  da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije, a tokom kampanje je izražavao protivljenje učešću transrodnih osoba u ženskim sportovima.

Republikanci su na izborima za Kongres osvojili tijesnu većinu u Predstavničkom domu, ali se nisu ostvarila neka predviđanja o “crvenom talasu” odnosno ubjedljivim pobjedama republikanskih kandidata. Republikanska stranka takođe nije osvojila većinu u Senatu.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku