hamburger-icon

Kliker.info

Novi plan međunarodne zajednice za BiH: Sprema se gašenje OHR-a

Novi plan međunarodne zajednice za BiH: Sprema se gašenje OHR-a

19 Februara
08:04 2012

Proces gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR) mogao bi početi u aprilu, kada se očekuje da za našu državu stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), saznaje "Avaz" iz diplomatskih izvora.Naši izvori tvrde da će stupanjem na snagu SAA, BiH konačno moći aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR-a.

Ključni uvjet             Budući da su u Parlamentu BiH nedavno usvojeni zakoni o državnoj pomoći te o popisu stanovništva, da bi SAA stupio na snagu, od bh. vlasti se, kako nam je preneseno, faktički još očekuje da usklade Ustav BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno da implementiraju presudu Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić – Finci". Prethodno će, međutim, biti nužno usvojiti državni budžet te Globalni fiskalni okvir za period 2012.-2014. kako se ne bi dovela u pitanje makrofinansijska pomoć za našu državu u iznosu od 100 miliona eura, zbog čega na bh. vlasti već sada pritisak vrše specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) te komesar EU za proširenje Štefan File (Fule).

Budući da je pitanje okončanja supervizije za Brčko Distrikt skoro riješeno, jer se krajem maja upravo ova odluka očekuje na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), kako tvrde naši sagovornici, za gašenje OHR-a bit će još nužno ispuniti ključni uvjet za članstvo u NATO-u, a to je pitanje nepokretne vojne imovine.U ovom pogledu indikativna je prekjučerašnja posjeta zamjenika američke državne tajnice Vilijama Bernsa (William Burns), koji je u razgovorima s predstavnicima bh. vlasti bio izričit prenoseći im poruku kako očekuje da BiH bude pozitivna vijest na samitu NATO-a u Čikagu, koji će biti održan 20. i 21. maja.

Dodikova riječ                   Prema pouzdanim informacijama, predsjednik RS i čelnik SNSD-a Milorad Dodik zvaničnicima EU i SAD već je dao svoju riječ da će pristati na ponuđeno rješenje o raspodjeli državne imovine na druge nivoe vlasti, što također predstavlja još jedan tačku u agendi "pet plus dva" (pet ciljeva plus dva uvjeta) koju je je propisao PIC.Budući da Turska, kao članica PIC-a, najviše insistira da OHR do daljnjeg zadrži svoj sadašnji oblik i ovlasti, ostaje da se vidi kakva će o ovom pitanju biti njena odluka.

Pozicija tutora                Zamjenik visokog predstavnika Roderik Mur (Roderick Moore) u ovosedmičnoj izjavi za medije rekao je kako OHR želi da dođe u fazu da se povuče iz pozicije tutora, što bi, također, moglo značiti da je Ured visokog predstavnika pred gašenjem.Potrebno je još pojasniti da gašenje OHR-a neće ujedno značiti i ukidanje funkcije visokog predstavnika, koja je dejtonska kategorija. Prema raspoloživim informacijama, ovu funkciju i dalje bi obavljao Valentin Incko (Inzko), čiji bi ured bio premješten u Brisel. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku