hamburger-icon

Kliker.info

Novi incident : Novinara Avdu Avdića fizički napao pratilac državnog tužioca

Novi incident : Novinara Avdu Avdića fizički napao pratilac državnog tužioca

11 Juna
05:12 2011

– Ponovno fizički napad na našeg kolegu. Da je stvar krajnje ozbiljna, pokazuje i to da je napadač osoba koja bi se trebala baviti zaštitom sigurnosti i zakona. U Neumu je, naime, Avdu Avdića fizički napao pratitelj glavnoga državnog tužitelja Milorada Barašina. On je nasrnuo na kolegu Avdića i davljenjem mu nanio lakše tjelesne ozljede.Davljenje je potvrđeno i liječničkim nalazom. Pratitelj negira da je do incidenta uopće došlo, iako se sve dogodilo pred više desetaka novinara, sudaca i tužitelja.Kolega Avdić je nakon ukazane pomoći i potvrde o ozljedama, vještačenjem u neumskom Domu zdravlja, napustio Neum, gdje se održava konferencija tužitelja i sudaca i gdje je trebao uraditi ranije dogovoreni intervju sa  Miloradom Novkovićem.Nakon napada Milorad Barašin se s pratiteljem udaljio s mjesta incidenta., navodi FTV.

O pomenutom incidentu, oglasio se i tužilac Barašanin, odnosno  Tužilaštva BiH. Saopštenje objavljujemo u cjelosti. Tokom održavanja stručnog savjetovanja u Neumu, osiguranje glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, ‘prilikom agresivnog i neprofesionalnog ponašanja novinara Avde Avdića, reagiralo je sukladno pravilima službe osiguranja štićene osobe, te onemogućilo približavanje štićenoj osobi, u skladu sa pravilima zaštite osoba, koju po zakonu, provode djelatnici Odjela za zaštitu osoba i objekata, pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu -SIPA i Direkciji za koordinaciju policijskih agencija BiH’, saopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.Kako je navedeno nikakvog fizičkog zlostavljanja niti neprimjerene uporabe sile nije bilo, te iz Tužiteljstva osuđuju bilo kakve iskonstruirane pokušaje stvaranja incidenta, što je "vjerojatno bio i cilj navedenog novinara".
Događaj je uredno zabilježen i dokumentiran službenim zabilješkama pripadnika osiguranja glavnog tužitelja. – Napominjemo da ovo nije prvi slučaj da novinar Avdić, neprofesionalnim i agresivnim ponašanjem nasrće na glavnog tužitelja, što je ponašanje koje je osuđeno i od novinarskih udruženja u BiH.Glavni tužitelj i Tužilaštvo BiH su institucija koja je otvorena za suradnju sa medijima, te su mnogi novinari i redakcije, ukoliko se ponašaju profesionalno i u skladu sa pravilima novinarske struke, u protekih nekoliko godina imali priliku  intervjusati  glavnog tužioca.Konstantno nezakonito praćenje glavnog tužitelja, kao i nasrtaje i ugrožavanje sigurnosti glavnog tužitelja Milorada Barašina, smatramo krajnje neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem, tako da je Odjelu za zaštitu osoba i objekata pri SIPA-i, kao i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, prijavljeno višednevno neovlašteno praćenje glavnog tužitelja od novinara FTV, kao i pokušaji ugrožavanja njegove sigurnosti,  navodi se u saopštenju. (Kliker.info-FTV-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku