hamburger-icon

Kliker.info

Nove parade četnika izazvale tenzije: Šokirani povratnici traže sastanak s vlastima RS

Nove parade četnika izazvale tenzije: Šokirani povratnici traže sastanak s vlastima RS

23 Novembra
15:45 2011

Bošnjački povratnici u Banju Luku vidno su uznemireni nakon jasne poruke koja im je u ponedjeljak odaslana – da u ovom gradu i RS snage koje su u proteklim ratovima činile zločine protiv Bošnjaka nikada nisu pobijeđene.

Fašistički pokret            Centar grada na Vrbasu prije dva dana je podsjetio na scene iz partizanskih filmova Hajrudina Šibe Krvavca, samo što su ovog puta četnici predstavljeni kao "dobri momci". Parada ravnogorskih kokardi, crnih zastava i mrtvačkih glava bila je samo novi u nizu pokušaja rehabilitiranja pokreta koji je cijela demokratska Evropa još sredinom prošlog stoljeća jasno označila kao fašistički.Kemal Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banju Luku, smatra da se desila velika sramota za ovaj grad i aktuelnu vlast.- Kakva je to poruka nama Bošnjacima kada Banjom Lukom ponovo defiluju kokarde i mrtvačke glave?

 Svi govore o vehabijama, a šta je ovo?! Mnogi naši povratnici su uznemireni i misle da nam ovdje više nema života – ogorčeno govori Gunić. Zbog toga je ovo udruženje jučer održalo hitan sastanak s kojeg je najavilo da će odmah tražiti očitovanje Vlade RS.Direktor policije RS Gojko Vasić kaže da su zbog neuređenosti zakona policiji, faktički, svezane ruke. On za jučerašnju paradu kokardi "nije čuo", jer je boravio u Trebinju, ali ističe da takvi skupovi inače budu prijavljeni CJB Banja Luka.- Policiji treba dati mogućnost da postupi na svako paradiranje ratnim zastavama koje ima veze s prošlosti na negativan način – ističe Vasić.

Politika šuti                          Načelnik CJB Banja Luka Darko Ćulum potvrdio je za "Avaz" da četnički skup policiji nije prijavljen, "jer je bilo planirano polaganje vijenaca na groblja".I dok su policiji u RS "svezane ruke", a politika sramno šuti, bošnjački su povratnici, očito, prepušteni sami sebi. Ostaje im samo da se nadaju da neka buduća četnička parada neće prerasti u nešto veće s nesagledivim posljedicama. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku