hamburger-icon

Kliker.info

Nova nada za čovčečanstvo : Terapijom “Trojanski konj” potpuno izliječen rak (Video)

Nova nada za čovčečanstvo : Terapijom “Trojanski konj” potpuno izliječen rak (Video)

24 Decembra
18:30 2012

Eksperimentalna terapija nazvana "Trojanski konj" uspjela je u potpunosti eliminirati rak prostate kod miševa, javljaju znanstvenici.Nova tehnika liječenja nazvana je po konju iz Odiseje jer je u njoj britanski tim u bijela krvna zrnca obrambenog sistema pokusnih životinja sakrio viruse koji ubijaju stanice raka i ‘prokrijumčario’ ih u tkivo tumora.
Istraživanje, predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research, pokazalo je da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desecima hiljada napali njihove stanice.Autori kažu da su rezultati vrlo uzbudljivi, međutim, ističu da je potrebno provesti testove na ljudima budući da neke tehnike nisu jednako učinkovite u ljudskom organizmu kao u miševima.Korištenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u liječenju raka, no jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u središte tumora gdje mogu izazvati štetu. Voditeljica tima prof. Claire Lewis s University of Sheffield objasnila je kako se to čini metodom Trojanskog konja.

Nakon kemoterapije i zračenja u tkivima nastaju oštećenja. Ona uzrokuju porast broja bijelih krvnih stanica koje preplavljuju oštećena područja u nastojanju da ih poprave."Mi jašemo na tom valu kako bismo naveli što više bijelih krvnih stanica da u središte tumora izruče viruse", rekla je prof. Lewis.Njen tim je uzeo uzorke krvi i iz njih ekstrahirao makrofage, vrstu leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari. Pomiješao ih je s virusima koji, poput HIV-a, izbjegavaju napade i postaju putnici u bijelim krvnim stanicama. Ova mješavina ubrizgana je miševima dva dana nakon što su prošli kemoterapiju. Svaka od bijelih krvnih stanica sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofagi ušli u tumore, virusi su se počeli razmnožavati. Nakon 12 sati bijela krvna zrnca su eksplodirala te je svako izbacilo oko 10.000 virusa koji su nastavili inficirati i ubijati stanice tumora.Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli trojansku terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znakove raka. Kod životinja iz kontrolne skupine rak se proširio i oni su uginuli.Profesorica Lewis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označit će veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku